07/28/11 16:59
(http://www.klassa.bg/)

Без подготовка не може да се договарят инвестиции за милиарди

Руската страна се е явила недобре подготвена на последните преговори за АЕЦ „Белене“, съобщи вчера енергийният министър Трайчо Трайков. Това е и причината да не е имало напредък в преговорите за строежа на централата. Въпреки че Москва в последните 30 г. не е строила нова АЕЦ на територията на ЕС, се предполага, че знае какви са правилата в общността и че тук дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия са неприемливи.
Точно такива дългосрочни договори с американци и италианци спомагат за повишаването на цената на тока у нас. Не се знае дали някой може да си представи как ще полудеят цените, понеже ще трябва да се изкупува и скъп ток от нова АЕЦ за десет години напред.
Но българският „енергиен храм“ е доста апетитен за руския пазар вече години наред. А щом правителството е неговият пазител от посегателства, то е хубаво да се заключат и задните вратички на тази обител, защото неведнъж точно оттам са се появявали изненадите за енергетиката ни.
А за драмите със съдебните искове за строежа на централата най-логичното решение е просто да се приспаднат дължимите суми и от двете страни. Но и за това решение топката е в руската страна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване