07/28/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

БСК предлага агенции за временна заетост

Българската стопанска камара (БСК) поиска вчера у нас да се създадат агенции за временна заетост. Това стана ясно от изказването на председателя на БСК Божидар Данев на кръгла маса със социалните партньори.
„Това ще покрие сериозната празнина в осигуряването на трудови ресурси за временна заетост в отделни сектори, както и ще помогне за осигуряването на работни места с високи или специфични изисквания за професионална компетентност. Ние виждаме още една положителна роля на агенциите за временна работа – те могат да изпълняват програми за ограмотяване и професионално обучение, като едновременно подготвят бъдещите служители, но и им осигуряват трудов опит“, е заявил Божидар Данев.
Според Данев особено тревожен е фактът, е че през последните две години броят на работните места е намалял с повече от 13%.
„Закрити са над 300 000 работни места от 2009 г. до момента. Пазарът загуби и около 30 000 самоосигуряващи се. Броят на обезкуражените лица достигна 250 000. Влошава се качеството на работната ръка, като се увеличават работните места, финансирани с държавни средства - с 6,2% за 2010 година“, твърди още председателят на БСК.
За целта според него трябва да се подобри картината на пазара с работната ръка в страната, като агенциите за временна заетост са един от механизмите за това.
Ефектите от въвеждането на агенциите за временна заетост ще бъдат намаляване на нивото на безработица, както и на сивия сектор, пазарът на труда ще стане по-гъвкав, ще се облекчат и работниците, които не могат да си намерят работа. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след срещата си с генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Бернадет Сегол.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване