07/28/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Голямото сватбено плюскане в бедна Индия

Асошейтед прес

Сватба в Мумбай. Снимка: мумбайуединг

Когато дъщерята на бизнесмена Мохамед Султан се омъжи неотдавна, гощавката за гостите включваше обилно меню от 30 ястия, сервирани на огромни сребърни подноси. Пиршеството в Кашмир бе приготвено от цяла армия готвачи - поднесени бяха над 20 вида ястия от месо и кебапи, всичко това с много подправки, подходящи за ориза с шафран и хляба наан. Часове по-късно, след като над 500-те гости са бяха наяли до насита, огромно количество останала храна беше изхвърлена на боклука.

Броят на богатите хора в Индия стремително се увеличава на фона на бързия икономически растеж и доста семейства правят разточителни гощавки за сватбените тържества на децата си, парадирайки по този екстравагантен начин с новопридобитото си богатство.Огромното количество храна, което се изхвърля, ужасява много хора в тази страна, където цените на хранителните стоки бързо вървят нагоре, а десетки милиони малки деца страдат от недохранване.

Неотдавна на сватбата на сина на лидер от управляващата партия повече от 100 вида ястия, характерни за кухните на Тайланд, Китай, Средиземноморието и Индия, бяха сервирани на над 30 хил. гости. Около 20% вероятно са били изхвърлени след това.

Индийският държавен министър на прехраната К.В.Томас иска да ограничи това явление, вече станало известно като “голямото индийско сватбено плюскане” (по аналогия с филма “Моята голяма луда гръцка сватба”). Според него около 1/5 от храната на сватби и други тържествени случаи се изхвърля. Налице е рязък контраст между тоновете всекидневно изхвърляна храна след подобни социални събирания в страната и недостига на храна, често пъти граничещ с хронично гладуване, на който са жертва милиони бедни индийци.

Както и другаде в Азия, цените на храните растат бързо - с 8,4% само за юни - тъй като търсенето надвишава произведеното. Бремето пада основно върху бедните. Експертите казват, че поради скока в цените на основни продукти до рекордни нива за последните няколко месеца още 64 млн. азиатци са обеднели. Според министъра в Индия всеки ден има около 100 хил. сватби и други социални събития. Храната, която се разхищава ежедневно на тържества само в Мумбай, би стигнала да се нахрани цялото огромно бедно население на града

Международният институт за изследване политиките за прехраната нарежда Индия на 67-о място от 84 страни в своя глобален индекс за глада през 2010 г. Изследвано е недохранването сред децата, детската смъртност и броят на хората, които страдат от калориен дефицит.Томас създаде комисия, която да ограничава броя на гостите на сватби и броя на ястията, които могат да се сервират. Идеята обаче беше отхвърлена от критиците - те заявиха, че това само ще даде още един повод на корумпирани инспектори да вземат подкупи.

Вместо това комисията реши да подеме кампания за осведомяване на обществото чрез медиите, която да стигне и до училищата и социалните организации и да разпространи посланието, че “по-малко е по-добре”, когато става дума за сватби. Ако информационата кампания не успее, Томас каза, че ще обмисли отново да издигне предложението си за ограничаване на броя на гостите.

Няма да е за първи път. В началото на 60-те години, след кратката погранична война с китайците, недостигът на храна накара правителството да наложи “правила за контрол на гостите” на сватбени тържества. Ограниченията не продължиха дълго, въпреки че накараха обществото да предприеме известни икономии. Днес богатите в Индия са далеч от мисълта за икономии и внасят орхидеи от Тайланд, за да украсяват претрупаните маси.

“Това е сватбата на единствената ми дъщеря. Не искам да пестя от нищо. Определено не и от храна”, казва бизнес дамата Алка Гупта, преглеждайки купчина менюта на фирми за кетъринг. “Аз и съпругът ми работихме здраво през тези години. Сега искаме грандиозна церемония, на която да поканим ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване