07/28/11 15:04
(http://www.klassa.bg/)

"Дон Карлос" изправи на крака публиката в Бургас

Премиерата на „Дон Карлос“ в Летния театър в Бургас, продукция на местната опера, е ярко събитие в тези размирни за културата на България времена. С подкрепата на община Бургас оперният театър в крайморския град зарадва почитателите на оперното изкуство с един прекрасен спектакъл. Звезден беше солистичният състав с оперните лъвове Калуди Калудов, който е в блестяща форма, с баритона Нико Исаков - един превъзходен маркиз Поза, с Даниела Дякова в ролята на Еболи – тази трънлива мецосопранова партия. Даниела убедително доказа, че е най-добрата изпълнителка в момента на българска сцена. Йоана Железчева – красив глас, с овладени височини и хубави пианисими, превърна дебюта й в ролята на Елизабет в категоричен успех. Ивайло Джуров, един бас от младото ни поколение талантливи певци, показа много красив глас, убедителен, музикално изработен и овладян в ролята на крал Филип. Удоволствие беше да се чуе Пламен Бейков в ролята на Инквизитора, - тънък музикант с ярко актьорско присъствие. Много хубави думи трябва да се кажат за дуета крал Филип – Инквизитора, момент, който се запомня! Приятно впечатление направи и красивият сопран на Станислава Иванова като „Глас от небето“.
Браво на хора и на оркестъра! Имам някои несъгласия с диригентския прочит на маестро Найден Тодоров – този изключително талантлив и доказал се диригент - става дума за темпата и за силата на оркестровия звук, който покриваше гласовете. Това не е само проблем на озвучаването, а и на търсене и намиране на баланс.
За режисьорската концепция на Нина Найденова може доста да се спори – каква е точно тя, за мен така и си остана неясна. Костюмите – много красиви, дават на спектакъла необходимата зрелищност.
За пореден път се радвам на продукцията на операта в Бургас, която се осъществява в Летния театър. Свидетел съм на постановките на тази трупа от последните две-три години и съм убедена, че тези продукции са едни от най-добрите, които се правят у нас през лятото на открита сцена. Директорът на театъра Александър Текелиев прави всичко възможно да не залага на компромиси при избора на певци както и на общата визия на спектаклите. Той се съобразява с възможностите на сцената, а резултатът е силното въздействие на оперния спектакъл върху публиката.
Имаше блясък в очите на зрителите. Имаше и звездно присъствие сред публиката. Голямото наше сопрано Дарина Такова уважи премиерата, Владимир Галузин, един от най-популярните руски тенори в наше време, блестящ изпълнител на Радамес, Отело и Туриду, също бе заинтригуван от видяното. Известни музиканти специално дойдоха от София, за да видят „Дон Карлос“, сред тях диригентът Веселин Байчев, пианистката Вяра Шуперлиева.
Дано по-често бъдем свидетели на подобни музикални празници през лятото!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване