07/28/11 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Кипърското правителство подаде оставка

Кипърското правителство подаде оставка по настояване на президента Димитрис Христофиас и заради силния обществен натиск, предаде Ройтерс. Всичките 11 министри ще продължат да изпълняват своите задължения до формирането на нов кабинет.
Причината за общественото недоволство е бездействието на управляващите след експлозиите на конфискувани от руски кораб боеприпаси на пристанище във военноморска база на 11 юли, в резултат на което загинаха 13 души, а други 60 бяха ранени. Корабът бе задържан по подозрение, че транспортира контрабандно оръжие от Иран за Сирия. Заради небрежността на служителите в министерството на отбраната избухнаха всичките 98 контейнера с муниции, изложени на изпепеляваща жега. Мощните експлозии нанесоха щети за над 1 млрд. долара на най-голямата електроцентрала на острова “Василикос”, която осигурява половината от електричеството, в момент, когато страната има бюджетен дефицит от 8 млрд. евро.
След експлозиите хиляди кипърци започнаха протести с настояване президентът и правителството да се оттеглят. Първи си тръгнаха министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на армията, но това не успокои гражданите и демонстрациите продължиха. Президентът Христофиас събра кабинета и настоя всички министри да подадат оставки. Той обеща да предприеме ключови реформи. Предстои и трудната задача Демократическата партия и лявата партия на Христофиас АКЕЛ да се срещнат и да решат дали може да се възстанови коалицията. На заседание на партията АКЕЛ вчера бяха обсъдени проблеми, свързани с икономиката и бъдещия кабинет. Представител на партията съобщи, че президентът вече има списък с имена на евентуални министри.
Финансови анализатори алармират, че Кипър може да стане четвъртата страна в еврозоната, която да поиска стабилизационни кредити от ЕС и МВФ. Рейтинговата агенция “Мудис” понижи рейтинга на страната с две степени от „А2″ на „Baa1″ и определи прогнозата за страната като „негативна“. Причините за това са големите пакети гръцки облигации в кипърски банки и икономическите последици от експлозиите.
Според статистиката в Кипър живеят 20 хиляди българи, които работят с редовно платени социални осигуровки, но по неофициални данни общият брой на сънародниците ни на острова надхвърля 50 хиляди.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване