07/28/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Крайнодесни политици в ЕС намират идеите на Брайвик за "отлични"

Докато в Брюксел ЕС свика извънредна среща на експерти по тероризма, за да обсъдят атентатите в Норвегия, няколко известни политици в съюза изразиха подкрепа за идеите на Андерш Брайвик. Членът на ЕП от италианската партия Северна лига Марио Боргецио определи някои идеи на убиеца като „отлични“ , предаде Би Би Си. В интервю за италианска медия евродепутатът поясни, че осъжда насилието, но одобрява антиислямската позиция на Брайвик и мнението му, че Европа е отстъпила в борбата с ислямизацията на континента. Северната лига е коалиционен партньор в кабинета на премиера Силвио Берлускони. Позицията на Боргецио бе осъдена обаче не само от опозицията в Италия и негови колеги също го призоваха да напусне Европарламента.
Сенаторът Юлиан Урбан от Демократично-либералната партия, която управлява Румъния, защитава в блога си норвежкия убиец, като обвинява за случая „мултикултурализма, наложен от лидерите на ЕС“, предаде АФП. Не Андерш Брайвик извърши атентат, а сегашните лидери на ЕС, пише Урбан, признавайки, че неговото твърдение изглежда шокиращо.
Известен със своята позиция срещу ромите и за възстановяване на смъртното наказание, Урбан смята за несправедливо всеки, който не приема мюсюлманите, да бъде определян като нацист. Пред АФП говорителят на Демократично-либералната партия Север Войнеску каза, че това е лично мнение на Урбан, но той е извикан да обясни позицията си в партийната централа.
Представителят на френския Национален фронт Жак Кутела, който определи в блога си Брайвик като символ и главен защитник на Запада, бе отстранен от партията, известна с антиимигрантската си политика.
Един от най-богатите хора в Норвегия милиардерът Петер Стордален възнамерява да превърне отново в рай злочестия остров Ютьоя, където загинаха 68 младежи от ръката на фанатика Андерш Брайвик, предаде АФП. Бизнесменът, известен с инвестиции в хотелиерството, вече е дал 5 милиона крони (600 000 евро) в открития от него фонд, към който обяви, че ще се присъедини и ирландският певец Крис де Бърг . Стордален е получил телефонни обаждания от бизнесмени от САЩ и Великобритания, които искат да се включат с дарения във фонда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване