07/28/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

„Лукойл“: 176 самолета няма да излетят заради липса на гориво

176 самолета зарежда с гориво „Лукойл“ само в Русе и във Варна, което означава, че след ден те няма как да излетят. Това заяви вчера генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев на специална пресконференция, свикана заради обявената, но несъстояла се среща между ръководството на "Лукойл Нефтохим" и финансовия министър Симеон Дянков. По думите му бюджетните организации в страната дължат на „Лукойл“ пари за 500 хил. т гориво, а 45% от товарите на БДЖ са на руската компания.
„От половин година слушаме, как ще изтеглят кредит от Световната банка и ще ни платят“, коментира директорът на „Лукойл България”. До криза с горивата няма да се стигне, обеща Златев, бензиностанциите няма да затворят в близките 20-30 дена, а през това време ще се създаде организация за доставки от Румъния през Гюргево. Ръководството на "Лукойл Нефтохим" е предприело окончателни действия за спиране на рафинерията, което ще стане до ден и половина, ако дотогава не бъде постигнат компромис с Агенция "Митници" за отнетия лиценз. По думите на Златев компанията е поставена в невъзможност да изпълни изискванията на Наредба номер 3 за измервателните уреди в едногодишен срок, защото поне 400 точки за отчет трябва да има само в завода.
„На днешна дата „Нефтохим“ е оборудван с всички необходими измервателни уреди и системи за отчет, така досега митниците са контролирали всеки грам, който влиза и излиза от завода“, каза още той. Досега „Лукойл“ е вложила 16 млн. долара в монтирането на измервателни уреди за отчитане на количествата горива, преминали през митническите й складове. Остава да бъде финализирана инвестиция за още 11 млн. долара. Ако бъде отнет лицензът на „Лукойл Нефтохим“, ще е необходимо месец и половина пускането му в експлоатация обратно, а това ще струва 5-6 млн. лева. По думите на Златев за над 10 г. групата компании „Лукойл” са били най-големият данъкоплатец в страната, най-големият експортьор и най-големият инвеститор. За този период те са внесли в държавния бюджет 21.33 млрд. лв. данъци, а инвестициите са за 2.35 млрд. долара.
На въпрос дали „Лукойл“ се чувства ощетена и смята да търси правата си пред отговорните институции, Златев каза, че съдът е логично продължение на случилото се, но проблемът е, че колкото и бързо да е решението на магистратите, компанията вече е извела мощностите си от режим на работа, което носи след себе си загуби за милиони.
Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено за авиогоривото. С другите продукти, мисля, че ще се оправим, защото рано или късно те пак ще си имат лиценз – това е най-голямото българско предприятие и се надявам да не тръгнат на война с държавата, коментира пред агенция “Фокус“ премиерът Бойко Борисов и потвърди, че градският транспорт на София има задължения към „Лукойл”. Той посочи, че правителството не е виновно, че прилага закона. „Виновни са те, че не са спазили сроковете, които сме им дали”, категоричен е Борисов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване