07/28/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Общината ще стопанисва част от Борисовата градина

Столичният общински съвет (СОС) прие вчера доклад за управление на част от Борисовата градина. Документът предвижда управление на тази част от парка, която представлява паметник на градинското и парковото изкуство (това е по-голямата част от централната част на Борисовата градина – б.р.).
В момента този участък е под юрисдикцията на държавата и затова официалното приемане на предложението трябва да стане от Министерския съвет.
Чистата паркова територия е 24,9 хектара, други 8 хектара са на територията на Дендрариума, пише в решението на СОС.
В мотивите на доклада е отбелязано, че приемането на собствеността върху тази част от Борисовата градина се прави с цел по-доброто поддържане на парковата територия, за което общината има ресурс.
„Столична община и в момента осигурява около 600 хиляди лева годишно за поддръжката на парка“, каза заместник-кметът по екология Мария Бояджийска, която е и вносител на доклада. Друг мотив София да поиска собствеността над парка е, че само така той може да се предпази от застрояване и комерсиализиране, обясни още Бояджийска.
Общината отдавна има намерение да вземе Борисовата градина под своята юрисдикция, като още веднъж заяви категоричното си мнение в тази посока след убийството на Яна Кръстева, което стана на 9 юли. Тогава областният управител на София-град Данаил Кирилов заяви, че Столична община ще получи пълно съдействие от държавата.


„Топлофикация-София“ кандидатства за 1,7 млн. евро по проекта за когенерация

Столичният общински съвет реши вчера, че „Топлофикация-София“ ще може да кандидатства пред международния фонд "Козлодуй" за осигуряването на 1,7 млн. евро за подготвянето на проекта за изграждане на когенерационна мощност. Предвижда се мощността да изгаря горивните блокчета, произведени от инсталацията за механично-биологично третиране на отпадъците. Този проект е свързан и с втората фаза на проекта за инсталациите за третирането на отпадъци. Стойността на горивната инсталация е около 80 млн. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване