07/28/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Очаква се бум на болни от хепатит А

От началото на годината регистрираните болни от хепатит А у нас са с над 2000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Министерството на здравеопазването очаква бум на болестта през есента.
Прогнозата се основава на факта, че през предишните няколко години е имало затишие на болестта. Практиката показва, че броят на заболелите през пролетта и лятото е малък, но болните се увеличават през есента.
Хепатит А е болестта на мръсните ръце. Рискът от заразяване може да се намали при спазване на добра лична хигиена. Специалистите посочват, че най-сигурният начин за предпазване от болестта е ваксинацията.
Половин милион българи страдат от хепатит, съобщи преди 2 седмици координаторът на националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" Весела Савова .
Болните от хепатит В у нас са около 450 000 души, а тези от хепатит С - 100 000. Официални данни за заболяването няма и цифрите не могат да са напълно прецизни поради спецификата на самото заболяване - то често протича безсимптомно и болните не предприемат мерки нито за лечението си, нито за защита на близките си - в това се корени бързото разпространение.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване