07/28/11 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Папандреу не отстъпва за либерализацията на таксиметровия сектор

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова в сряда таксиметровите шофьори да прекратят десетдневната си стачка, която нанесе щети на туризма, но обяви, че няма да отстъпи от планираните реформи, съобщи АФП.
„Затворените професии ще трябва да се либерализират въпреки упоритостта на гилдиите, които блокират пристанища, летища и пътища в разгара на туристическия сезон“, каза Папандреу в телевизионно обръщение към депутатите от управляващата партия. „Правителството е готово да изслуша всички предложения, но либерализацията ще се случи“, обеща премиерът.
Реформите са част от условията на международните кредитори на Гърция, които гарантират, че гръцката икономика няма да се срине, припомня агенцията. Стачките започнаха, след като новият транспортен министър, назначен миналия месец, отхвърли предишния проект за реформи, съгласуван между неговия предшественик и синдикатите. Той предвиждаше ограничаване на броя на таксиметровите лицензи на базата на броя на населението във всеки регион. Собствениците на таксита твърдят, че пълната либерализация ще предизвика пренасищане в предлагането и ще доведе до обезценяване на стойността на техните лицензи, които в момента могат да се придобият за шестцифрени суми.
Таксиметровите шофьори стачкуват вече близо две седмици срещу плановете на правителството да издава лицензи за таксиметрови превози на всички желаещи.
Протестиращите успяха вчера да блокират за кратко атинското пристанище Пирея, но след сблъсъци с полицията отстъпиха, съобщи ИТАР-ТАСС. В района на пристанището обаче останаха стотици таксиметрови автомобили, които пречеха на преминаването на туристически автобуси. Таксиметровите шофьори заплашиха и със стачки в Солун.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване