07/28/11 17:42
(http://www.klassa.bg/)

С 4,4% повече пътници са превозили авиокомпаниите

Световните авиопревозвачи отчитат ръст от 4,4 на сто на превозените пътници през юни 2011 г. спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA). Според статистиката на организацията на годишна база това е приблизително 10% увеличение на пасажерите. „Цифрите са добри, показват ръст в търсенето, но нарастването е по-малко от това, което се достигна непосредствено след рецесията“, коментират експерти.
Причината са забавеното възстановяване и по-големите разходи на превозвачите заради скъпите горива и увеличаването на летищните такси в някои страни, се казва в съобщението на международната асоциация. Европейските авиокомпании отчитат увеличение от 8,9% през миналия месец спрямо същия период на миналата година, което показва, че те се възстановяват два пъти по-бързо спрямо световните. Заетостта на местата достига до 80,6 на сто, което означава, че 4 от 5 самолетни места са били заети. „Това показва, че се повишава ефективността при използването на самолетите, което от своя страна може да доведе до по-ниски цени на услугите“, обясняват от бранша.
Трендът при карго превозите обаче е отрицателен. Товарите, превозени през юни 2011 г., са с 3 на сто по-малко спрямо юни 2010 г., сочи още статистиката на IATA. Според данните им през май м. г. беше достигат пик в карго превозите след рецесията.
„Превозът на пътници и товари са се свили с около 1% в сравнение с май 2010 г., когато беше пикът след кризата“, казва Тони Тейлър, генерален директор на IATA.
Според експерти може да се наложи намаляване на очакваните печалби на фирмите в сектора от 8,8 млрд. долара до 4,4 млрд. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване