07/28/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Сръбски екстремисти запалиха КПП-Ярине в Северно Косово

Контролно-пропускателните пунктове Ярине и Бърняк в Северно Косово от вчера са под контрола на силите на КФОР, съобщи "Политика". Очакваше се разговорите между представители на сръбското правителство и командващия международните сили Ерхард Билер да продължат, за да се стигне до трайно решение на кризата в тази част на Косово.
След 19.00 часа в сряда група сръбски екстремисти успяха да подпалят сградата на пункта Ярине в Северно Косово, съобщи "Блиц“, цитирайки агенция „Танюг“. Групата е била около 30-40 души. Те са нападнали пункта и са хвърляли коктейли "Молотов", чували са се и изстрели. Младежите са дошли от посока Косовска Митровица и най-вероятно са членове на крайнодесните групировки "Гардове на цар Лазар" и "Движение 1389".
Един час след началото на вандализма сръбският президент Борис Тадич призова за незабавно спиране на насилието и поиска от сръбските граждани в Косово да се въздържат и да запазят спокойствие. Войниците от КФОР с изстрели във въздуха са се опитали да разпръснат младежите. Малко след 20 часа американски сили от КФОР блокираха с бронирани автомобили пътя към Косовска Митровица.
В същото време екип на "Танюг" бе нападнат на пътя от град Лепосавич към Ярине. Непознат човек е ударил оператора с камък и му е разбил главата, монтажистът е бил набит, а само репортерът е успял да се размине без наранявания. Към 21.30 бе съобщено, че КПП- Бърняк не е бил запален (каквито информации се появиха по-рано). Говорителят на Мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС Ник Хотън заяви за "Бета", че на пункта всичко е спокойно. По-късно КФОР започна да усилва присъствието си на КПП-Бърняк, като с хеликоптери докара допълнителни сили. Същото бе предприето и на КПП-Ярине. В първите часове след полунощ срещу четвъртък след разговори между немския генерал Билер с представители на Сърбия и на община Лепосавич (където се намира Ярине) се стигна до окончателно договаряне контролът върху КПП-то да премине изключително към КФОР. Това съобщи за „Танюг“ говорителят на КФОР Ханс Дитер Вихтер.
Премиерът на Косово Хашим Тачи заяви на специално свикана пресконференция след нападението на сръбските екстремисти, че операцията по установяване на закона в Северно Косово ще продължи без всякакви компромиси, предаде косовския канал RTK, цитиран от РИА „Новости“. Конфликтът, предизвикан от двустранно наложено търговско ембарго, започна във вторник, когато специалните части на косовската полиция РОСА се опитаха да превземат КПП-Бърняк. По-късно от раните си почина един косовски полицай.
Италианският министър на външните работи Франко Фратини обяви в Рим, че Италия ще предложи на ЕС инициатива за преодоляване на напрежението в Северно Косово, предаде АНСА. Съветът за сигурност на ООН се очакваше по-късно снощи да проведе закрити консултации за Косово.


Насилието в Косово може да затрудни НАТО

В началото на войната на НАТО в Либия операцията бе сравнявана с войната в Косово през 1999 г., в която за 72 дни бомбардировки сръбските сили бяха принудени да се оттеглят от провинцията, където участваха в кампания на етническо прочистване срещу албанското етническо мнозинство, пише Тони Карън в блога на "Тайм". Докато войната в Либия все още продължава и не й се вижда краят, насилието и сблъсъците в Северно Косово, в които са въвлечени албанското етническо косовско правителство, сръбското етническо малцинство (60 000 души) и 10 000 човека от силите на НАТО, разположени там, може да бъде знак, че "лудите глави" и от двете страни виждат възможност за пренаписване на постигнатото от войната през 1999 г. Всъщност индиректна причина за избухналото насилие е оспорването на принадлежността на територията след края на войната, когато НАТО пое контрола над сръбската провинция с 1,7 милиона население и я превърна в европейски протекторат. През 2008 г. той обяви независимост - непризната от Сърбия, Русия, Китай и някои европейски страни. 95% от населението са етнически албанци, а сръбското малцинство живее в анклава, простиращ се от разделения на две град Митровица на север до сръбската граница. Вътре в анклава независимостта на Косово не се признава и сърбите, които живеят там, продължават да получават финансова и социална помощ от Белград.
Според някои западни дипломати в Косово внезапните опити да се завземат граничните пунктове е предизборен ход , но други смятат, че някои сърби имат голямо желание да "захапят въдицата" и да "хвърлят зара".В крайна сметка НАТО е разпокъсана и изтощена от участието си в Афганистан и Либия и има малко желание за разширяване на ролята си на Балканите. А това може да е чудесна възможност за някои, които се надяват да променят резултатите от войната през 1999 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване