07/28/11 16:59
(http://www.klassa.bg/)

Цените са ниски, защото субсидиите са високи

С право не са доволни българските производители на зеленчуци, че тяхната стока губи в неравната пазарна битка. Родният пазар е залят от гръцки плодове и зеленчуци на по-ниска цена и естествено потребителят ги предпочита. В тази ситуация българската държава няма много възможности за реакция. В правомощията й е да затегне контрола и тя ще го направи.
Разбира се, ако бъдат установени некачествени продукти, те ще бъдат изтеглени от пазара. Но това важи за всички стоки, независимо от произхода и производителя им.
Подобни пожарни мерки обаче няма да направят българското производство на зеленчуци и плодове по-конкурентоспособно. Още в Договора за присъединяване на страната ни към ЕС е записано, че у нас аграрните производители получават субсидията си на единица площ – т. е. парите са едни и същи както за декар пшеница, така и за декар домати. Но, както е известно разходите за производство на домати са в пъти по-големи. Освен това българските фермери получават само част от субсидията на европейските и ресурсът ще се изравни през 2016 г. Конкретно гръцкият земеделски производител взима 822 евро на хектар, а нашият 82 евро за хектар, което е числом и словом 10 пъти по-малко. За каква конкуренция на единния пазар може да се говори при това положение?!
Има само един изход – при сегашния дебат за промяна на Общата селскостопанска политика българските преговарящи да си отварят на четири очите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване