07/29/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Белград се дистанцира от сръбските “хулигани” в Косово

ДПА

Косово е сърцето на Сърбия - Плакат срещу независимостта на Косово. Снимка: Белградски вести

Сръбските политици, които се стремят към по-близки отношения с Европа, се дистанцират от действията на “хулиганите” на границата с Косово. Много наблюдатели обаче виждат в инцидентите намесата на тъмните сръбски разузнавателни служби. Убитият полицай и опожареният граничен пункт обаче застрашават опитите на сръбския президент Борис Тадич да води държавата към членство в Европейския съюз.

“Осъждам най-строго насилието”, заяви Тадич след като в понеделник сръбска тълпа унищожи граничния пункт Ярине в населеното предимно със сърби Северно Косово. “Действията на екстремистите и хулиганите не отговарят на интересите на Сърбия”, допълни Тадич. Говорителят на сръбското правителство Миливое Михайлович отхвърли обвиненията на косовския премиер Хашим Тачи, че “Белград стои зад насилието”, но се съгласи, че атаката на граничния пункт Ярине не е била спонтанна, а е била добре организирана.

Гневът сред политиците от лагера на Тадич изглежда истински, особено предвид факта, че те отчаяно се нуждаят от добри новини от Европейския съюз в навечерието на предстоящите избори през следващата година. Въпреки това, е възможно управляващите партии да имат някаква полза от размириците в Косово, като едно отвличане на вниманието от икономическата стагнация, която също помрачава перспективите им за изборите.

Наблюдателите обаче имат съмнения по отношение на въпроса кой всъщност подкрепя “паралелните структури” в Северно Косово, които преди бяха подкрепяни във финансов и политически план от Белград. Основните заподозрени са тъмните сръбски разузнавателни служби - цивилната БИА и военната ВОА. Като цяло от падането на режима на Слободан Милошевич през 2000 г. разузнавателните служби не са реформирани. Те са възприемани като недосегаеми виртуални държави вътре в държавата.

Критиците смятат, че и службите са имали пръст в размириците в Белград по време на гей парада през 2010 г., както и при обявяването на независимостта на Косово през 2008 г., когато органите на реда се изтеглиха при появата на няколкостотин хулигани и им позволиха да опожарят посолството на Съединените щати.
Анализът на видеоматериалите за размириците на активисти и разследващи журналисти се опита да покаже, че служители на службите са направлявали войнствената част на тълпата, но така и не се появи доказателство в потвърждение именно на тази “публична тайна”.

Спекулациите за възможните мотиви на тъмните държавни структури по сигурността да предизвикат проявите на насилие, независимо дали става въпрос за Белград или Ярине, си остават само това - спекулации. Поне в Северно Косово има едно всеизвестно, но недоказано обяснение, което предлага възможен отговор. Беззаконието, пропускливите граници, патриотизмът и положението на властите осигуряват възможности за осъществяване на доходоносен бизнес с контрабанда.

Ако населеното предимно с албанци Косово успее да овладее контрола над границите в Северно Косово, населено предимно със сърби и враждебно, това може да сложи край на доходоносния бизнес или поне да намали значително печалбите. Бизнесът ще продължи както досега, само ако беззаконието, което доминира в Северно Косово от времето на войната през 1999 г., също продължи.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване