07/29/11 07:11
(http://e-vestnik.bg/)

Блогърът, направил сайт за изчезнали хора: МВР е като черна кутия, има нужда от реформи

За много случаи на изчезнали българи не се съобщава, казва Боян Юруков

Боян Юруков- Снимка: Личен блог

Един от популярните блогъри в българския интернет Боян Юруков е автор и стопанин на сайта за изчезнали хора lipsva.com. Досега в него са регистрирани с имената и снимките им 273 изчезнали деца, млади жени и пенсионери. Според Боян публикуваните в lipsva.com случаи са около четвърт от всички известни в страната.
Боян Юруков живее и работи в Брюксел. Роден е 1984 г. в Добрич, където през последните години има доста случаи на изчезнали. В България няма единен бюлетин за изчезналите, информацията за тях не е структурирана. Информационните механизми са най-отработени в София, но остават проблематични в други градове, не е ясно има ли други райони на географска концентрация на изчезнали хора, подобно на Добрич.
Боян е завършил изчислително инженерство в Tехническия университет в германския град Дармщат. Сега работи в компания, която предоставя платформа за търговия на финансови инструменти на над 5000 компании на пет континента. Боян обяснява, че работата му се състои в “интеграция на системи и огромни потоци от данни”, което той прилага и в сайта lipsva.com, и реди пъзела на изчезванията у нас – издирва, събира и подрежда информация.
Една трета от регистрираните в сайта изчезнали са от последните две години, а за повечето изчезнали преди това не се знае нищо. В момента в Lipsva има 270 нерешени случая, и анонимни данни за 100 решени случая.
Юруков е автор на блог и различни инициативи, човек от групата на т. нар. млади технократи, който обаче остава незасегнат обществената апатия и умора.

- Защо създадохте сайт за изчезнали хора?

- През февруари миналата година бях на една конференция One Young World, където срещнах стотици млади и активни хора от цял свят. Оттам дойде вдъхновението да направя нещо със социална насоченост. По това време имаше доста нашумели случаи на изчезване, потърсих информация за тях и за мое учудване нямаше единен портал, където човек да научи повече. По-късно разбрах, че много от случаите въобще не се обявяват, въпреки желанието на роднините. Тъй като физически не съм в България, реших, че най-доброто, което мога да направя, е да събирам и разпространявам информация. Така се роди платформата Lipsva.

- Всички сме гледали по американските филми как на продаваните кутии с мляко има портрети на изчезнали деца. Защо у нас липсва подобен механизъм?

- Имаше такива идеи и у нас – mms-и към таксиметровите шофьори, билбордове, електронни табла, т. н. amber alert и др. Всичко остана на идейна основа. Миналата година опитах да се свържа с вериги магазини и компании с много офиси из страната, за да изградя вид „мрежа за бързо реагиране“. Идеята ми е при изчезване, магазини и офиси в дадения град или квартал автоматично да получават мейл с описание и готов плакат „Издирва се“, който да отпечатат и залепят. Така в рамките на часове след изчезването клиенти и колегите им ще виждат снимката. За да е ефективно това, трябва и помощ от бизнеса, символична за тях. За жалост не получих отговор от никого. Разбрах, че без собствено НПО и без активната подкрепа на МВР това няма да стане.

- Имат ли МВР добър механизъм за реакция при изчезването на някой човек?

- За мое щастие, сред познатите ми няма изчезнали, нямам личен опит с МВР и процеса на издирване. Събирам само истории на роднини и полицаи и някои от тях съм публикувал. Като цяло впечатленията на всички са за липса на ефективност. Важното е да се попадне на правилния човек в полицията – в такива случаи близките се радват ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване