07/31/11 08:30
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко се похвали със спортната зала на Весела Лечева

Спортната зала в София, открита шумно от Бойко Борисов с музика и плакати “Благодарим ти, Бойко”, всъщност е заслуга на предишната министърка на спорта Весела Лечева (тогава беше не министерство, а Държавна агенция за младежта и спорта). Тя успява да убеди предишното правителство да построят залата, да отпуснат пари и да започнат строителството.

През февруари 2008 г. правителството на омразната тройна коалиция взима решение, че ще строи залата като държавна. Убедено е от Лечева, че това няма да стане бързо нито с публично частно партньорство, нито с чужд инвеститор, нито с право на ползване (виж тук). Правителството отпуска терен и 107 млн. лв. за строителството.

Първата копка е направена на 2 юли 2009 г. от самата Весела Лечева. “Радвам се, че все пак началото е вече факт и след две години София ще разполага наистина с модерно спортно съоръжение”, казва на първата копка председателката на ДАМС Лечева (виж тук).

Защо Борисов не я покани на откриването, да излезе до него на сцената? На отделна ложа на балконите се пъчеха министрите на Бойко. А жената, която има най-големи заслуги за залата, я нямаше.

Преди време Борисов се похвали, че намалил цената на залата от 107 на 90 млн. лева, като притиснал изпълнителя “Главболгарстрой”. Това обаче се оказа за сметка на друго – изпълнителят коригирал проекта и намалил общата площ и дължина на залата, височини на тавани и размера на паркинга.

По въпроса има цяла серия лъжи от строители и инвеститори. Първо признават, че заради реката в близост намалили местата на паркинга от 1100 на 980, после взеха да лъжат, че ги увеличили от 720 на 980. Като площ залата е намалена с около 20%, за височините никой няма да седне да доказва и да се занимава.

В нея няма да могат да се правят големи лекоатлетически състезания – не достигат 7 м дължина за писта за бягане. По въпроса стана скандал и с това се занимава дори парламентарна комисия преди около година. И освен това крайната цена на залата се оказва около 110 млн. лева. През април изтече информация, че са похарчени 108 млн. лв.

Тоест – Бойко избудалка всички. Първо – че е намалил цената на залата, с което я окепази. Второ – че тя е изцяло негова заслуга.

Залата има капацитет, който ще могат да запълват 100% само концерти на рок групи. За пръв и последен път я виждаме пълна на спортно състезание като на откриването, с раздадени безплатни билети.

Отпуснатите от предишното правителство 107 млн. лева може да се разглеждат като един от най-лекомислените харчове във време на криза. Годишната издръжка на залата ще е около 2,5 млн. лева, а сегашните не са намерили още генерален спонсор, няма и да намерят за толкова пари.

Борисов, който обвиняваше Тройната коалиция за какви ли не харчове, този път се изфука с нейната зала. И негови клакьори размахваха плакати “Залата е супер, благодарим ти, Бойко”.

Навремето на публични прояви с Тодор Живков имаше най-много плакати “Благодарим ти, партио!”, тогавашният едноличен властник на държавата не се беше сетил да си организира плакати с лична благодарност.

“Тодор Живков построи две Българии, а Бойко – три” – такава шега беше написал някой във форумите в интернет по повод самохвалското откриване на залата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване