07/31/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Дженсън Бътън спечели дъждовната Гран при на Унгария

Пилотът на „Макларън“ Дженсън Бътън успя да спечели непредсказуемото Гран при на Унгария, след като остана единственият пилот, който не направи никаква по-сериозна грешка и не предприе рискова стратегия, като повечето си колеги. 31-годишният пилот финишира пръв на пистата "Хунгароринг" с време 1:46.42.337 ч. Той изпревари с малко повече от 3,5 секунди световния шампион и лидер в генералното класиране за сезона Себастиан Фетел с "Ред Бул". Трети на почти 20 секунди завърши Фернандо Алонсо с "Ферари". Бътън триумфира за втори път в Гран при на Унгария след дебютната си победа във Формула 1 през 2006 година. Променливите условия на "Хунгароринг" диктуваха събитията през цялото състезание, като дъждът идваше в най-неудобните моменти и си тръгваше също толкова внезапно.
Първото място бе многократно разменяно между топпилотите на трасето, като дори Михаел Шумахер поведе колоната в даден момент. Люис Хамилтън обаче бе най-дълго начело и изглеждаше сигурен победител в днешното Гран при, но едно завъртане го лиши от първото място, след това дойде дъжд, който вкара Хамилтън в бокса за гуми интермидия, които само след няколко обиколки се оказаха абсолютно ненужни. Към това може да се добави и наказанието преминаване през бокса, което британецът получи заради опасното си връщане на пистата, след като се завъртя в средата на надпреварата. В крайна сметка Люис остана четвърти.
Пети се нареди Марк Уебър, който предприе същата тактика с гуми интермедия, като Хамилтън. Двамата поведоха битка за четвъртото място, в края на надпреварата, от която в крайна сметка победител излезе Люис. Зад тях остана Фелипе Маса. Бразилецът направи отлично състезание, но завъртане в началото на състезанието, спря устрема му към подиума.
Камуи Кобаяши обмисляше да направи фурор със само две спирания в бокса, като японецът се движеше седми до заключителните обиколки на състезанието. Тогава обаче се видя, че темпото на неговия „Заубер“ не е достатъчно, за да достигне до финала на същата позиция, и се наложи влизане в бокса. Това даде седмото място на дебютанта Пол ди Реста, който записа и най-доброто си постижение във Ф1. Зад него остана Себастиен Буеми с „Торо Росо“, следван от Нико Розберг с „Мерцедес“ и Хайме Алгуерсуари.
Другият пилот на „Мерцедес“ Михаел Шумахер отпадна в средата на надпреварата, след като стана жертва на поредното завъртане на мократа писта, продиктувано от повредена скоростна кутия. Това обаче не бе най-зрелищният инцидент днес. При излизане от бокса Ник Хайдфелд бързо отби своето „Рено“ встрани, тъй като болидът се беше запалил. Причината за пожара все още не е ясна, но пламъците бяха най-активни в лявата част на колата му и дори имаше лека експлозия. По предварителна информация става въпрос за механичен проблем.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване