07/31/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Дийн Мартин – всеки го е чувал, но…

В България всеки е чувал песни на Дийн Мартин (1917-1995 г.), но не всеки знае името му. В Щатите той е толкова прочут, колкото Франк Синатра, не само защото ги свързва дългогодишно приятелство. Двамата са с италиански произход, и за двамата казват, че са момчета на мафията. И за двамата се смята, че са прототип на певеца и актьор, който се появява като персонаж в сагата “Кръстникът” като приятел на фамилията Корлеоне.
още 6 клипа:

Дийн Мартин пее с Франк Синатра в тв шоу

Дийн Мартин през 50-те, 60-те и 70-те години е в апогея на славата си на певец, комик и филмов актьор, и дори след като вълната на рокендрола помита всичко традиционно, се задържа на повърхността с хитовите си балади.
Роден е в семейство на италианци в малко градче в щата Охайо с името Дино Пол Крочети (Кросети на английски).

Докато тръгнал на училище не е знаел въобще английски и търпял подигравки до късна възраст, че говори лошо.

Като младеж работил всичко – келнер, крупие, работник в завод за стомана, професионален боксьор. Започнал да пее с местни състави по заведения и се кръстил Дино Мартини, по аналогия с известния тогава тенор на Метрополитън опера Нино Мартини. Освен това бил любител на мартинито. Името му с лека трансформация станало Дийн Мартин.

През 40-те бил обикновен певец в нощни клубове, близък по стил на Бинг Кросби, но постепенно си изработва свой стил. По това време прави комейдийно дуо с комика Джери Люис (да не се бърка с певеца) и изнасят шоупрограми в заведения, започват и в тв шоута и продължават до 1956 г., когато Мартин се отдава повече на пеенето и започва да вади хитове.

В кариерата си е записал 600 песни и 100 албума, без да може да чете ноти, както приятеля си Франк Синатра. Неговите са хитовете “That’s Amore”, “Everybody Loves Somebody”, “Mambo Italiano”, “Sway”,”Memories Are Made of This”, “Volare”, след него изпълнявани от различни певци и състави. Неговата “Ain’t That a Kick in the Head?” получава неочаквано възраждане чрез филма “Бандата на Оушън” чак след смъртта му.

Критиците пишат, че Елвис Пресли е бил повлиян от Дийн Мартин и е изпял своя хит “Love Me Tender” в неговия стил. Мартин пък има влияние от кънтримузиката и прави няколко хита в този стил (например Welcome To My World и Gentle On My Mind), които после са пети от най-големите в този бранш като Джони Кеш и др.
Мартин повече от 30 години участва в шоупрограми и пее в Лас Вегас.

През 1964 г. песента на Мартин “Everybody Loves Somebody” сваля от първото място в класациите в САЩ песента на “Бийтълс” “A Hard Day’s Night”.
Като актьор се е снимал в 64 филма и тв сериали и спектакли. Повечето му роли са в уестърни, крими драми, мюзикъли и романтични драми. В началото на 60-те, Синатра и Мартин, заедно с приятелите си Сами Дейвис, Питър Лауфорд и Джо Бишъп правят групата “Rat Pack”, наричани още “The Clan” и пеят заедно в различни шоута, участват и във филми.

Мартин води свои седмични шоупрограми дори до 1973-1974 г., които често влизат в топ 10 на тв-шоутата в САЩ. NBC продължава да използва в седмични шоупрограми негови записи до 1984 г.
Дийн Мартин има 7 деца от 3 брака, вторият от които продължава 24 години. Осиновил е детето на третата си жена, с която живее само 3 години и нямат други деца. Умира в дома си в Бевърли Хилс, Калифорния, от ...

Публикувана на 07/31/11 22:40 http://e-vestnik.bg/12349/diyn-martin-vseki-go-e-chuval-no/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване