07/31/11 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката на остаряващия Запад

Демографията е, глупчо.
По редица различни причини това лято се оказва политически доста горещо за голяма част от западния свят. Можете да разглеждате напрегнатите събития този сезон (от протестите на „възмутените“ в Испания и Гърция до безплодните преговори за бюджета във Вашингтон и дори трагедията в Норвегия) като разнородни симптоми на едно общо заболяване – Западът остарява. Този демографски факт постепенно се трансформира във война между поколенията и имаме всички основания да вярваме, че в идните десетилетия тя ще се ожесточава.
В основата си проблемът е аритметичен – следвоенната социална държава, създадена в зародиша на бейби бума, се основава на поколенческа Понци схема. Все по-голямата очаквана продължителност на живота и намаляването на прираста постепенно обръщат пирамидата на населението, като за някои страни резултатът е срив на цялата икономика.
Последното важи за Гърция и Испания, където една от причините за масовите протести на младите са раздутите огромни държавни разходи за пенсии, които задушават икономиката и лишават внуците на пенсионерите от всякакъв шанс да си намерят работа. Същото е и в САЩ, където (ако изключим националния образ на свещена земя на свободната инициатива, която е избягала от характерната за Европа силна социална роля на държавата) бюджетната битка опира до възрастните хора. Програмите за тях представляват почти половината от нелихвените държавни разходи, т.е. около $1,6 трлн. през 2010 г. от общо $3,3 трлн. Сумата само ще нараства с пенсионирането на бейби бумърите.

Половината от дълга

Според анализ на политическия икономист Николас Еберщад, изследвал обстойно въпроса, „разходите около застаряването на населението заемат около половината от натрупания публичен дълг в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през последните 20 години“.
Посивяващите общества създават остри политически и икономически търкания не само в собствените си граници – демографският крънч допринася за една от най-големите съвременни опасности в международните финанси, а именно заплахата от суверенен фалит. „Старите хора едва ли ще имат готовност да изплащат суверенния дълг, твърди в есе от юни Али Аличи, икономист към Международния валутен фонд. Растящият брой по-възрастни гласоподаватели като съотношение към по-младите по цял свят може да влоши кредитоспособността на страните длъжници, което да се прояви в по-малко външно кредитиране и повече просрочия на държавни облигации.“
Демографският крънч промени начина, по който мнозина от нас гледат на връзката между икономическия растеж и прираста на населението. До неотдавна утвърденият възглед бе неомалтусианският (за хората, семействата и обществата един от ключовете към благоденствие беше да имат по-малко деца). Сега този начин на мислене е тотално преобърнат.
В реч пред форума Aspen Ideas Festival преди няколко седмици бившият американски финансов министър Робърт Рубин посочи „по-добрите демографски характеристики на САЩ в сравнение с Европа, Япония и дори Китай и Южна Корея“ като една от основните причини да вярваме в светлите икономически перспективи на страната. Руският президент Дмитрий Медведев е толкова обезпокоен от свиващото се население на страната, че Кремъл предлага финансови стимули на семействата за трето дете.
Дори Китай, най-бруталният борец за контролиране числеността на населението, сега се опасява, че ще остарее, преди да забогатее. Междувременно Индия, чийто прираст някога бе възприеман като национално проклятие, е възхвалявана като нова инвестиционна възможност благодарение на „демографския си дивидент“.
Едно от решенията на демографската дилема е имиграцията. Абсорбирането на имигранти обаче понякога е тежка задача. И това важи не само за травматизираните норвежци, но също за американски щати като Аризона, които имат по-слабо хомогенно население и по-рехава история на имиграция.
Освен това имиграцията не може да действа до безкрайност. Бедните страни в света стават по-богати и гражданите им имат все по-малко причини да емигрират. Така те на свой ред започват да страдат от собствен демографски крънч.

Консервативен инстинкт

Еберщад посочва, че това е валидно не само за Китай, но също за икономически процъфтяващата Южна Индия, където прирастът е около или дори под равнището за чисто възпроизвеждане. Другото решение е да убедите семействата да имат повече деца. Засега нито една развита държава не е намерила начин да го направи. Жените стават по-богати, по-добре образовани, по-самостоятелни и поради това раждат по-малко бебета. Този спад в прираста е продиктуван и от по-сурови икономически сили: повечето семейства от средната класа в западните държави се нуждаят и от заплатата на съпругата, за да оцелеят, а жените в индустриалните и постиндустриалните общества не могат да водят децата си на работното място така, както прабабите им селянки.
Страните постепенно си дават сметка за демографския крънч и първият им инстинкт често е крайно консервативен. Такъв е случаят с Медведев. Освен че стимулира семействата да имат трето дете, Кремъл ограничава абортите и се обединява с активисти на Руската православна църква и социални консерватори, които осъждат „отказа от брак и раждане“ като „отклонение от социалните норми“.
Няма особени доказателства обаче, че връщането към патриархата ще увеличи прираста. Част от обществата, където раждаемостта пада най-бързо (като Япония и Италия), са и такива, в които жените имат най-слаб социален и икономически напредък.
Има едно политическо движение обаче, което отдавна се бори за по-добри условия за жените да бъдат едновременно работещи хора и майки – феминизма. Досега определяхме тези усилия като разширяване на възможностите за личен избор – правителствата и бизнеса на думи ги подкрепят, но само толкова.
Посивяващите страни стават по-гневни и проблематични, което неминуемо ще наложи промяна. Най-належащите въпроси в богатия Запад са бюджетните дефицити и създаването на работни места. За да оправим икономиките си в дългосрочен план обаче, трябва по-скоро да обсъждаме отпуската по майчинство и бащинство и забавачките на работното място.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване