07/31/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Между Бузлуджа и спортната зала. Или кого да подкрепим на предстоящите избори?

Мемориалът на Бузлуджа отвътре. Снимка: ойкумен.инфо

Превърнатият в развалина паметник на Бузлуджа, построен през 1981 г. и символизиращ измамното преходно величие на комунистическата партия-държава, напълно отговаря на състоянието на днешната партия БСП. Ако наистина иска да се модернизира и европеизира, първото нещо, което БСП би трябвало да направи е да прекрати тези жалки и пълни с комунистическа носталгия традиционни социалистически събори.

Впечатлението от последния бузлуджански събор беше особено тягостно. Проливният дъжд изми европейския слой грим от лицата на партийните лидери и лъснаха истинските им физиономии. Ето един откровено циничен и озъбен цитат от речта на Станишев: „През последните 20 години нашите опоненти направиха всичко възможно да охулят нашия социалистически идеал. Ние трябва да помним, че техният идеал е идеалът на личната облага и обогатяване. Тяхната свобода е свободата на хищника, който се храни от свободата на останалите. Техните успехи са на гърба на милионите обикновени трудови българи“.

Кой може да се впечатли от тези болшевишки тиради – може би докараните с автобуси червени бабички, пеещи революционни песни или червените барони и олигарси, шокирали България с лимузините и джиповете си, с които се дотъркаляха на последния партиен конгрес…

Потресаваща с лошо режисираната си и направо озадачаваща партийна лексика бе и речта на кандидата за президент Ивайло Калфин. Той се застъпи за трайния мир в България (сякаш някой иска война) и за правата на обикновените граждани, на тружениците, на работниците, на тези, които дават живота си, за да просперира страната ни.

Но не каза нищо нито за правата на необикновените граждани, нито за правата на тези, които създават работните места и дават работа на работниците. За тях очевидно ще се погрижат другите кандидат-президенти. С една дума – нищо ново под залязващото червено слънце. Скука и политическа сивота!

Докато скелетите от червения гардероб държаха речи пред останките на най-големия идеологически паметник на Балканския полуостров, на другия полюс на политиката 12 000 граждани, официални гости и спортни деятели аплодираха бурно премиера Бойко Борисов и сипеха лигави благодарности към него в новооткритата модерна спортна зала “Арена Армеец” в София.

С услужливото съдействие на финансираната с държавни средства национална телевизия, церемонията по откриването на залата се превърна в мощен предизборен митинг на управляващите, предаван директно във всяко кътче на милата ни татковина, която неслучайно вече се нарича „бойковина”.

От гледна точка на политическия PR акцията със залата бе успешна и демонстрира амбицията на Борисов да спечели предстоящите избори и да овладее всички възможни власти в страната. С тази публична проява бе само загатнато какво трябва да ни очаква като използване на държавен ресурс по време на предизборната кампания в полза на управляващите. Но и това не е най-страшното.

Големият проблем е култът към личността на премиера, който е на път да унищожи и последните остатъци на парламентарната ни демокрация. Дори и легитимните демократични процедури и публичните политически събития се обезсмислят и отстъпват мястото на политическата чалга, на интригите, компроматите и скандалите. Всичко и всички са оцветени в ляйняно жълто – и медиите, и политиците. Единствено прeмиерът е целият в бяло – невинен, девствен и непогрешим.

Тази порочна подмяна на публичната политика се отразява най-силно в желанието на ГЕРБ да обезсмисли кандидат-президентската кампания. По-малко от три месеца преди изборите управляващата партия демонстративно не излъчва свой кандидат. А това са избори за президент, за най-високата и представителна позиция в държавата. Очевидно освен Борисов, другите имена и лица нямат значение. И за какво да имат, когато и неизвестният безименен кандидат на ГЕРБ има 38% подкрепа още преди да е обявен…

В никакъв случай не искам да изглеждам като отрицател на всичко, което се случва в българската политика. Просто координатната ни система е малко сбъркана. Положителното според ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване