07/31/11 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Над 100 000 израелци протестираха срещу цените, Нетаняху обеща реформи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, изправен пред неочаквано силно социално недоволство, обяви вчера, че създава правителствен екип, който да подготви спешно икономически реформи в страната. На заседание на Министерския съвет Нетаняху подчерта, че кабинетът му трябва да промени приоритетите в икономиката, като облекчи бремето от кризата за гражданите.
В събота близо 150 000 израелци според медиите (100 000 според полицията) демонстрираха в 10 големи града срещу скока на цените, който удари всички стоки – от жилищата до храните.
Активистите, организирани във Фейсбук, подготвят за днес обща стачка и акция за масово теглене в брой на 8 август от банките заради високите такси по кредитните карти.
Докато вчера заседаваше правителството, членове на Асоциацията на лекарите се събраха пред парламента с искане за по-високи заплати и условия на труда.
В същото време главният директор на финансовото министерство Хаим Шани подаде оставка в знак на несъгласие срещу увеличаване на публичните разходи.
От 2004 г. насам икономическият ръст в Израел е над 4,5% и безработицата бе свалена от 11 на 6%, но пропастта между богати и бедни е сред най-големите в западните страни, отбелязва АФП. През 2011 г. Израел зае 5-о място по неравномерно разпределение на доходите сред 34 страни от ОИСР.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване