07/31/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Русия държи Арктика на прицел

Росбалт

Научноизследователският кораб “Акад. Фьодоров” уточнява границите на Русия в Арктика. Снимка: состав

ООН обещава през 2014 г. да сложи точката в дългогодишния спор за границите на арктическите държави. Учени и политици спорят за бъдещето на региона, а междувременно руските военни разработват планове да разположат в Арктика групировка, включваща различни видове въоръжени сили. Експерти твърдят, че с оглед на засиления интерес на държави от НАТО към региона тези мерки са напълно оправдани.

В състава на бъдещата сборна групировка в Арктика може да бъдат изпратени подразделения от въздушно-десантните войски на Русия, информират представители на военното ведомство. Въпросът не е решен окончателно, но “веднага щом разработката приключи, проектът ще бъде докладван пред ръководството на министерството на отбраната и ще се сложи точка по въпроса”, обещават военните.

Тази дейност явно е продължение на политиката на Москва, насочена към активно “завоюване” на арктическия регион. Ще отбележим, че заради големите си запаси от горива и удобните морски и въздушни маршрути Арктика все повече привлича вниманието на развитите държави. В тази връзка се изострят споровете за границите на икономическите зони на арктическите държави, а други страни полагат активни усилия да получат правото за използване на недрата в този регион.

Нека посочим, че от международноправно гледище Арктика си остава “ничия”. Нейни територии обаче редовно се завладяват самоволно, при все че Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. дава на арктическите държави суверенното право да разработват недрата в изключителните си икономически зони от региона - до 200 мили от бреговете, и в континенталния шелф - до 350 мили. За арктически държави са смятани Русия, Канада, САЩ, Норвегия и Дания, но за този статут претендират също Финландия, Швеция и Исландия.

Въпросът за начините, по които да бъде поделена Арктика, още не е решен на международно равнище. Също и въпросът кой има право да я дели: само страните около Арктика или всички държави. Арктическите обаче са формирали и вече са внесли в ООН заявките си за установяване на граници в региона. Последна в списъка е Дания, направила заявката си през май 2011 г.

За момента обаче границите в региона са определени, както е думата, на око. Русия например прокара от Северния полюс въображаеми линии към две точки от своята територия - близо до Мурманск и край Чукотка. Водите в този “триъгълник” са обявени за руски. Останалите четири арктически държави не признават тези граници на Русия. И ето че ООН обещава през 2014 г. най-сетне да реши дългогодишния спор за границите на арктическите държави.

Но докато спорът още не е приключил, федерацията може да претендира за изключителна икономическа зона, по-широка от 200-милната, предоставена от конвенцията на ООН - ако се докаже, че шелфът, граничещ с бреговете й, се простира отвъд това разстояние.

Днес се спори по-специално за подводните хребети Ломоносов, Менделеев и Алфа. Русия твърди, те са продължение на континенталния й шелф. Ако това бъде доказано, страната може да получи морска територия с площ 1,2 милиона квадратни километра, включително хребета Ломоносов, богат на енергийни ресурси. Тук обаче Москва влиза в спор с Копенхаген, който твърди, че подводният хребет Ломоносов, минаващ точно под полюса, съвсем не е геологическо продължение на Сибир, а на Гренландия.

“Не е лесно, но е възможно” Русия да докаже правотата си, смята Леополд Лобковски, завеждащ лабораторията по сеизмология и геодинамика в Института по океанология към Руската академия на науките. Според него, “еволюцията на Арктика дава нееднозначна картина”, но в научните среди се среща мнението, че хребетът Ломоносов има континентален характер.

“Има основания и перспективи за консенсус, че хребетът Ломоносов наистина свързва руската брегова линия и стига до Северния полюс на Земята”, твърди ученият. Но същевременно отбелязва, че Канада и Дания може ...

Публикувана на 07/31/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12343/rusiya-darzhi-arktika-na-pritsel/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване