07/31/11 15:38
(http://www.klassa.bg/)

"Чандра" засне "обяда" на черна дупка

Орбиталната рентгенова обсерватория „Чандра“ засне „обяда“ на черна дупка, състоящ се от горещ газ, съобщи Лента.ру.
Черните дупки са обекти, чиято маса е толкова голяма, че нищо не успява да се измъкне от тях, дори и светлината. Затова наблюдението на черните дупки става по косвени начини. Когато такива обекти „обядват“ с намиращия се около тях газ, той се нагрява и започва интензивно излъчване в рентгеновия диапазон.
Астрономите наблюдавали именно рентгеновото излъчване, което изпуска газът, поглъщан от черната дупка, намираща се в центъра на галактиката NGC 3115, отдалечена на 32 млн. светлинни години от Земята. До момента астрономите не разполагаха с образи на този процес с високо качество. След като определили на какво разстояние от черната дупка температурата на газа започва да се увеличава значително, учените успели да установят масата на обекта. Тъй като това се случило на около 700 светлинни години от черната дупка, астрономите смятат, че нейната маса е около два милиарда пъти по-голяма от тази на Земята.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване