08/01/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

130 наши военни се върнаха от Афганистан

Около 130 български военни от двадесетия контингент на Българската армия се завърнаха вчера от мисията в Кабул, Афганистан. Бойците ни кацнаха на летището в София с американски „Боинг“ и бяха посрещнати от зам.-министъра на отбраната Августина Цветкова и висши военни.
„Едно от най-сериозните ни изпитания беше, когато беше нападната базата, в която сме дислоцирани“, каза националният командир на контингента полк. Атанас Герджиков. Командирът на рота в състава на контингента майор Пламен Горанов заяви, че основните приоритети на мисията са били животът и здравето на участниците и всички вече са в България живи и здрави. Отношението на местното население в Афганистан към българските военни е много добро, сподели Горанов, цитиран от БТА. Командирът на пети механизиран взвод, 26-годишният лейтенант Марин Цаловски, ще се готви за втора мисия, вероятно пак в Афганистан. „Хареса ми, местното население се държеше с нас много добре, коалиционните партньори - също. Задачите ми харесват, добива се много голям боен опит, тъй като това, което правим в ученията тук, там правим в реална обстановка“, каза Цаловски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване