08/01/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ иска ръст на бюджетни заплати с 10%

С 10% да се увеличат средствата за бюджетни заплати от 2012 г. ще поиска КНСБ. Това заяви вчера президентът на синдиката Пламен Димитров. Той добави, че синдикатите ще настояват и за ръст на възнагражденията в частния сектор. По отношение на този въпрос социалният министър Тотю Младенов обяви, че при него не е постъпвало такова предложение. „Ако има такова, то трябва да се постави пред Националния съвет за тристранно сътрудничество при обсъждането на бюджетната рамка за 2012 г.", обясни Младенов.
Синдикатите представиха данни, според които в няколко сектора производството се увеличава, но няма ръст на заплатите и на заетите. Димитров коментира, че при добива на въглища например има ръст от 13% първите три месеца на тази година. Вместо да се увеличат работните места и заплатите обаче, броят на работниците в сектора е намалял с 1.7%, а средната заплата в бранша е с 0.8% по-малка спрямо същия период на 2010 г. Димитров обяви още, че издръжката за живот на член на четиричленно домакинство през юни е нараснала с 6.8% спрямо юни 2010 година и стига до 528.14 лева, което означава, че за нормален живот са му необходими поне 2013 лева месечно. Границата на бедност през юни вече е станала 198.48 лева, като тя се е увеличила със 7.2% спрямо юни миналата година. От синдиката отчитат още, че от първи юли са се увеличили и цените на основните стоки и на горивата. КНСБ прогнозира, че при този темп инфлацията през декември ще е 8-9% на годишна база и тя ще нанесе директни вреди на покупателните способности на всички български граждани. Димитров бе категоричен, че това налага задължително увеличение на доходите.


Безработицата у нас расте, в ЕС - спада

Безработицата в България е продължила да се покачва и през юни. Това сочат данните на официалната статистическа служба на Европейския съюз Евростат. През юни нивото на безработица у нас е било 11,4 на сто, след като година по-рано то е било 10,1%. В рамките на ЕС с по-голям ръст на безработица за последната година е единствено Гърция. На ниво на съюза безработицата през юни е била 9,4 на сто, като не е отчетена промяна спрямо предходния месец. На годишна база е отчетен обаче спад, понеже през юни 2010 г. нивото на безработицата е било 9,7 на сто. Най-ниската безработица е измерена в Австрия – 4%, след което се нареждат Холандия и Люксембург със съответно 4,1 и 4,5 на сто. С най-голяма безработица е Испания – 21 на сто, следвана от Литва и Латвия, където към края на първото тримесечие безработицата е съответно 16,3 и 16,2 на сто. От Евростат отчитат, че през последната година нивото на безработица се е понижило в 19 от страните в ЕС, а в други седем е отчетено увеличение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване