08/01/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Съдът върна отнетия лиценз на "Лукойл", митниците обжалват

Състав на Административния съд на София – град с председател Камелия Стоянова спря вчера предварителното изпълнение на решението на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, с което бе отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. От “Лукойл” коментираха пред “Класа”, че решението на съда дава пълно право рафинерията да възстанови работата си. Това е законът и Агенция “Митници” трябва да отпечата завода, допълниха от „Лукойл“. Според компанията няма основание да не подновят дейността си с пълен обем.
От своя страна веднага след като съдебното решение бе обявено Ваньо Танов заяви, че митниците ще обжалват. Дотогава оставало сегашното положение. Ще обжалваме решението в седемдневен срок на втора инстанция. "Лукойл" е в положение, каквото е било преди съдебното решение. Има отмяна на решение от съда, което не е влязло в сила, тъй като производството е двуинстанционно и ще влезе в сила, когато се произнесе Върховният административен съд, твърди Танов.
Според юристи обаче „Лукойл“ вече може да работи, докато ВАС не се произнесе в обратния смисъл. Вчерашните съдебни определения не са произнасяне на съда дали лицензът е отнет законно или не. Същинското дело за това ще се гледа на 31 август. Вчера съдът излезе с две определения, с един и същ текст, но с два отделни акта, тъй като "Лукойл" има два лиценза и компанията е подала две жалби срещу отнемането им.
Според магистратите е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз. Иначе на "Лукойл" ще бъде причинена "значителна или трудно поправима вреда". Магистратите са стигнали до този извод заради договорите на компанията с БДЖ и "Столичен автотранспорт".
"Лукойл" има договори за доставка на горива с двете дружества и ако не ги изпълнява, ще дължи неустойки и ще претърпи загуби, посочват в мотивите си съдиите.
По-рано вчера от „Лукойл“ обявиха, че ще продължат доставките за железниците, а от БДЖ обещаха да си платят разсрочено дълга. Доставките за "Столичен автотранспорт" са за 29. 343 млн.лв., а към железниците за 100 млн. лв.
Съдът цитира и рамково споразумение между Министерството на финансите и "Лукойл" за доставка на горива за изпълнителната власт за 50 млн. лв. Решението е мотивирано и от твърденията в писмо на "Бългериан авиейшън груп", че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива. Потреблението на авиационно гориво през август се очаква да бъде равнозначно на това през юли, т.е. най-голямо за цялата година. Не споделяме оптимистичната прогноза, че страната разполага с достатъчно запаси от авиационно гориво, които да гарантират нормалното функциониране на летищата, се казва в официалното становище на „Лукойл ейвиейшън България” ЕООД. На 30 юли 2011 г. получихме уведомление за разблокиране на 1397 тона от задължителните запаси на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Тези запаси закупихме по установения в закона ред и те бяха експедирани към летищата по предназначение. Независимо от така предприетите мерки, отчитаме, че ситуацията остава сложна, защото тези количества могат да задоволят нуждите само на летище Бургас при нормален режим на работа за около 3 дни, твърдят от „Лукойл ейвиейшън България” ЕООД.
Друг мотив за вчерашното съдебно решение е, че с отнемането на лиценза за "Лукойл" отпадна т. нар. режим на отложено плащане на акциз и без значение кога компанията ще продаде произведените от нея горива тя трябва незабавно да плати акциза за тях. Съдът е на мнение, че спирането на решението на митниците не би застрашило важни държавни и обществени интереси с оглед на обществените интереси, които биха били застрашени при незабавното му изпълнение.
"Лукойл" и в момента може да работи, но не като данъчен склад с отложено плащане на акциза, може да работи с платен акциз, каза от своя страна пред БНР Ваньо Танов. Според финансовия министър Симеон Дянков "Лукойл" може да преработи и пласира наличната суровина в рафинерията, ако заплати акциз в размер на около 500 млн. лв. Очаква се митниците да изчакат последния момент за обжалване, за да се удължи максимално срокът, в който рафинерията все още няма лиценз.
От „Лукойл“ правят всичко възможно, колкото се може по-скоро да се възобнови работата на нефтопреработвателния завод в България, която бе спряна в събота, предаде вчера ИТАР-ТАСС, като се позовава на представител на руската нефтена компания. Взимаме всички възможни мерки, колкото се може по-скоро да възобновим работата на завода", е подчертал представителят на руската страна.
Спирането на петролната рафинерия на „Лукойл” в Бургас създава опасност от започване на криза с горивата в страната, пише руският в. “Комерсант“. За да не бъдат изцяло спрени самолетните полети, местните власти още в неделя бяха принудени да отворят държавния резерв с горива. Той ще стигне максимум за два месеца. Ситуацията може да бъде променена на заседание на надзорния съвет на компанията „Лукойл България”, което трябва да се проведе в следващите дни по инициатива на българските власти, държащи „златна акция”. Затваряйки петролната рафинерия в Бургас, българските власти проявиха прекалена принципност и вероятно не са пресметнали докрай икономическите загуби от тази стъпка, коментира в понеделник пред руския вестник "Комерсант" експертът от компанията "Тройка диалог" Валерий Несторов. Според него такива строги санкции трябва да се налагат постепенно, защото е невъзможно изгубените обеми да се компенсират веднага. Още повече че в разгара на курортния сезон заплашена се оказа дейността на авиокомпаниите, което може да стане още един крайно негативен ефект за икономиката на България, добавя експертът. Според "Комерсант" е възможно след това заседание да последва "промяна в ситуацията". Като се позовава на свои неназовани източници в "Лукойл", компанията се надява тази седмица да се състои нов кръг от преговори.
Няма опасност да бъдат забавени строителството и ремонтът на пътища и магистрали заради отнетия лиценз на "Лукойл Нефтохим Бургас". Няма да поскъпне и строителството на магистрала "Тракия", заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на първата копка на ремонта на Рижкия проход.
На въпрос дали към днешна дата все още смята, че случващото се с "Лукойл" е театър, лидерът на БСП Сергей Станишев пък каза, че започва да се притеснява, защото не смята за нормално правителството да не търси работещо решение с основна фирма, която е и монополист в определен сектор. Според него не е изключена и паника на пазара, а прогнозата му за поскъпване на горивата оставала в сила.


Бойко Борисов: Ще продължим действията за прилагане на закона

Информиран съм от директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, че ще обжалват на втора инстанция решението на съда за лиценза на „Лукойл”. През това време ще продължим действията за привеждането на рафинерията съобразно изискванията на закона. Ще бъде направено всичко необходимо за поставянето на измервателните уреди, за да отговарят на условията и изискванията на закона. По този начин ще бъдат спокойни както инвеститорите, така и обществото.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване