08/01/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Съдът разреши сечта в гори на Сакскобургготски край Боровец

Административният съд-София област отмени заповедта за спиране на сечта и извозване на дървесина в 17 парцела гори, върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок, в района на Боровец. Това съобщиха от съда вчера. Делото е образувано по жалба от бившия премиер и сестра му срещу заповед от 6 октомври 2009 г. на шефа на Държавно горско стопанство-Боровец.
Повод за забраната е станала проверка в едни от парцелите. От решението обаче става ясно, че шефът на горското стопанство в Боровец е забранил сечта във всичките 17 парцела на Сакскобургготски и сестра му, въпреки че проверката е била извършена в само един от тях. Останалите са били инспектирани в рамките на три дни след наложената забрана.
Съдиите също така са на мнение, че в акта си шефът на горското стопанство е цитирал само „общи и неконкретни“ нарушения на собствениците, без да изясни какви точно са те. В акта си Административният съд-София област цитира констативен протокол за освидетелстване на сечища, съставен на парцелите на 21 август 2009 г. В него не се посочват нарушенията, станали повод за забраната на сечта, издадена месец и половина по-късно. Според горското стопанство те били установени по време на проверка от началото на октомври същата година, предхождала забраната.
По тази причина в решението на съда се сочи, че няма категорични доказателства, че визираните във втората проверка нарушения действително са направени от собствениците на горите. Не е доказано и че те са допуснати преди спирането и освидетелстването на сечището в края на август 2009 г.
Стопанството в Боровец, което е част от Държавното горско стопанство – Самоков, е осъдено да плати на наследниците на цар Борис III близо 1700 лева за съдебни разноски, както и 450 лева разходи на съда за вещи лица. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Отмяната на забраната обаче е формална, тъй като в края на 2009 г. парламентът наложи мораториум върху т. нар. царски имоти, който още е в сила.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване