08/01/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Създават регистър на хората с увреждания

Национален регистър на хората с увреждания ще бъде създаден до октомври 2012 г. Това съобщи вчера председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Той представи проект, финансиран от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" на стойност 2 млн. лева, чрез който ще бъде изграден регистърът. Бенефициент по проекта е Агенцията за хората в увреждания. Националната база данни ще съдържа здравния, трудовия и социално-икономическия статус на хората с увреждания, като самите данни ще идват от различни институции като НСИ, НОИ, образователното министерство, Агенцията за социално подпомагане и др. Една от целите на проекта е да се подобри контролът на изпълнението на държавната политика за работа и интеграция на хората с увреждания. Коралски коментира, че в момента по данни на различни институции броят на хората с увреждания варира между
500 и 800 хил. души. Той добави, че в момента 250 хил. души в трудоспособна възраст остават извън пазара на труда. „Едва 10% от хората с увреждания в активна възраст работят“, обясни председателят на агенцията и добави, че се надява до 2020 г. процентът на заетите да бъде удвоен. Коралски коментира още, че се предвиждат промени в трудовото законодателство, които ще отнемат част от защитата на хората с увреждания при кандидатстване за работа и ще дадат предимство на професионалните им качества пред социалните стимули, които получават работодателите за наемане на човек с увреждане.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване