08/01/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Хотелиери: 80% от сигналите на туристи за кражби по морето са фалшиви

Чуждите туристи масово злоупотребяват с имиджа на България като несигурна държава и подават фалшиви сигнали, че са ги обрали, за да приберат парите от туристическите си застраховки. Това твърди пред агенция „Кросс“ Елена Иванова, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, собственик на хотел в к.к. „Слънчев бряг” и председател на Съюза на собствениците – Слънчев бряг.
Това, което със сигурност знаем, и хотелиерите, и в полицията го знаят и ,общо взето, е публична тайна, е, че 80 % от тези сигнали са фалшиви. Полицията обаче е длъжна да ги напише в сводката си, защото е подаден такъв сигнал, обясни Иванова. Според нея чуждите туристи определено злоупотребяват с информацията за държавата ни, че не е достатъчно сигурна, че има много кражби и трябва да пазим вещите си.
Това нещо не го правят българи, правят го предимно европейски гости, за съжаление. Обявяват липсващи вещи, било от стаите, било от плажа. Предявяват претенции за баснословни суми от по няколко хиляди евро, с които по никакъв начин няма как да са дошли на почивка, още повече с резервация all-inclusive, при която всичко им се предоставя, твърди зам.-председателят на БХРА.
Ако стаите са осигурени с електронни карти за достъп, вместо с ключове, веднага може да се види, че в стаята не е влизал никой, защото картата има обикновено над 500-600 записа памет и това много лесно може да се установи. В момента, в който се установи, туристът млъква и няма повече никакви претенции. Това е станало вече професионално изкривяване на нашите гости. Те много добре знаят, че в момента, в който са подали сигнал в полицията и полицията им издаде служебна бележка , техният застраховател в съответната държава ще им заплати стойността на липсващите вещи или пари, независимо че такива няма. Това е отиграна практика, казват хотелиери.
Елена Иванова не отрича, че има и кражби. Обикновено обаче това се случва в апартаментски комплекси, където липсва необходимата организация. Тя съветва туристите да ползват сейфове, каквито има във всички реномирани хотели. Там кражби много лесно се установяват, защото има камери.
По последна информация 90% от готвачите, работещи по родното Черноморие, нямат документи, които доказват тяхната квалификация и правоспособност, заяви вчера шефът на БХРА Благой Рагин. По време на социализма имаше една добра система за подготовка на кадри – всеки един готвач или сервитьор беше контролиран за това дали има лиценз. В Слънчев бряг имаше ресторанти, в които нямаше места, но имаше и такива, в които нямаше хора – всичко зависи от менажирането, посочи още Рагин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване