08/01/11 14:20
(http://www.klassa.bg/)

Човешкият мозък може би е достигнал максималния си капацитет

Измислили сме пеницилина, космическата совалка, компютъра и дори изкуственото сърце. Докъде може да стигне човешкият интелект тогава? Според учени от Кембридж, точно дотук. Капацитетът на умствените способности на човека е достигнал своя максимум и е физически невъзможно да станем по-умни, смятат учените, цитирани от „Дейли мейл“. Те твърдят, че за да поумнеем, е необходимо човешкият мозък да се сдобие с големи количества допълнителна енергия и кислород, което засега е невъзможно. Учените анализирали структурата на мозъка и изчислили колко енергия използват клетките му. „Демонстрирахме, че мозъкът трябва да получава енергия, за да функционира, и че това изискване значително ограничава възможностите ни“, обясни професорът по невробиология в Кембридж Саймън Лафлин.
Други учени твърдят, че свързващите звена между различните области от мозъка не могат да се подобрят. Те са открили, че колкото по-ефикасни са тези връзки, толкова по-интелигентен е човек. За това обаче е необходима допълнителна енергия, която няма как да бъде предоставена на мозъка. Поумняването означава подобряване на връзките между различните области в мозъка, но този процес е ограничен от недостига на енергия и пространство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване