08/02/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

България трета в Евросъюза по ръст на производствена инфлация

България е на трето място в Европейския съюз по ръст на цените на производител в промишлеността през юни спрямо година по-рано, показват данни на европейската статистическа агенция Евростат. Страната ни отчита 10.1 на сто покачване на стойностите в индустрията, като по този показател са ни изправарили само Великобритания - с ръст от 12.7%, и Дания - с 10.6 на сто. Общо в ЕС и в еврозоната повишението на годишна база е било съответно 4.4% и 4.2 на сто. В енергийния сектор повишението е съответно 10.7% и 13%. Производството на недълготрайни потребителски стоки се е увеличило с 3.7% за еврозоната и 4.2% в ЕС. И в двата района трайните потребителски стоки са нараснали с 1.7%. С минимални ръстове пък са били Малта (повишение от едва 0.8%), Унгария и Швеция (съответно с ръст от 1.5%).
На месечна база производствената инфлация в еврозоната и Европейския съюз остава стабилна спрямо данните за месец май 2011 г. През юни цените (с изключение на енергийния сектор) са се повишили средно с 0.1%. В енергийния бранш те са намалели с 0.3% в еврозоната и съответно с 0.2% за ЕС. Основните стоки са спечелили 0.2%, а тези за междинно потребление - съответно 0.1%. Недълготрайните потребителски стоки са нараснали с 0.1% в еврозоната и с 0.2% в Европейския съюз. Дълготрайните потребителски стоки са останали на стабилни нива в зоната, а в ЕС са отбелязали ръст от 0.1%.
Най-сериозно общо увеличение се е наблюдавало в Латвия (1.3%), Кипър и Румъния (0.6%), както и в Словения (0.4%). Най-големите понижения са отчетени в Ирландия (-1.2%), Дания, Унгария и Холандия (-0.7%).
На месечна база България е отчела ръст от едва 0.1%. Припомняме, че страната ни постигна понижение през май с 0.2%. През април повишението беше от 0.6%, а март нивото беше около 1%. За февруари данните сочеха увеличение от 1.1%, докато през януари то беше в размер на 0.5%. Според данните от началото на годината почти всеки месец България държи първото място по скока в цените или поне влиза в челната тройка по този показател на годишна база.
В това отношение тенденцията се запазва непроменена от втората половина на 2010 г. През декември ръстът на цените спрямо година по-рано беше от 12 на сто. През юли миналата година повишението беше от 9 %. Тогава усреднените стойности за еврозоната и Европейския съюз бяха съответно 5.3% и 5.9% за декември на годишна база. За юли цифрите показваха съответно 4 на сто и 4.4 на сто нарастване. Най-силен месец за България през втората половина на миналата година се е оказазал октомври. Тогава увеличението на цените е било само от 0.1 на сто спрямо данните за септември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване