08/02/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Европа под контрола на Германия

Преди седемнайсет месеца агенцията за анализи Stratfor писа за това как бъдещето на Европа е свързано с процеса на взимане на решения в Германия. В периода след Втората световна война останалите европейски страни третираха Германия като хранилка и източник на ресурси (предимно финансови). Като се има предвид касапницата от времето на войната, повечето европейци – и дори много германци – смятаха това положение за напълно разумно и то продължи и през настоящото десетилетие. Германия трудно следваше нарежданията на другите, особено на Франция, но подписваше чек след чек в името на европейската солидарност.

След края на Студената война и обединението на Германия обаче страната отново започна да отстоява себе си. Сегашната финансова криза има сложни измерения, но извън разговорите за облигации, фалити и суапови операции, същината на проблема се състои в следните три пункта:

Европа не може да функционира като обединено цяло, освен ако някой не държи контрол.

В момента Германия е единствената страна с достатъчно голяма икономика и население, за да постигне такъв контрол.

Да държиш контрола си има и своята цена: изисква сериозна и продължителна финансова подкрепа за по-слабите членове на ЕС.

През изтеклите месеци от публикуването на анализа “Изборът на Германия”, в страната имаше дебат за това доколко централно е мястото на ЕС за интересите на Германия и колко е готова да плати тя за това. С одобрението на новия спасителен механизъм на 22 юли, при който гърците получиха незабавно нови 109 млрд. евро, Германия даде отговор на тези въпроси. С това решение Европа навлиза в нова епоха.

Началото на еврозоната

Основите на ЕС бяха положени в ранните години след Втората световна война, но решаващото събитие се случи през 1992 г., когато бе подписано Маастрихтското споразумение за валутния съюз. С това споразумение европейците се ангажираха с обща валута и монетарна система при стриктно поддържан национален контрол върху фискалната политика, финансите и банковия сектор. Предвидено беше да споделят общ капитал, но не банки и лихвени проценти, не и данъчна политика. Също така да имат единна валута, но нито един от политическите механизми не бе свързан с управлението на икономиката.

Едно от многото неизбежни следствия беше, че правителствата и инвеститорите възприеха, че подкрепата на Германия за новата единна валута е тотална, че Германия ще подкрепя всяка държава, която е пълноправен участник в Маастрихт. В резултат драстично се подобриха способностите на по-слабите страни членки да вземат кредити. Специално за Гърция за по-малко от десетилетие лихвите по правителствените облигации намаляха от 18 процентна премия спрямо германските облигации до по-малко от 1 процентен пункт. Тоест, ако имаме ипотечни заеми за 200 000 долара, месечните плащания падат с 2 500 долара.

При безпрецедентно ниски капиталови разходи части от Европа, които векове наред са били в икономически застой – а в някои случаи и цяло хилядолетие – започнаха да се пробуждат. Гърция, Иберия и южната част на Италия преживяха най-бурния си икономически растеж от десетилетия насам.

Те обаче не заемаха пари, генерирани от тях самите. Те дори не заемаха пари срещу доход, който потенциално ще генерират. Тези кредити не бяха работа на правителството. Местните банки, които нормално са изправени пред високи финансови разходи, сега имат достъп до капитал все едно че централите им са във Франкфурт и обслужват германци. Евтините кредити наводниха всяко кътче на еврозоната. Това бе като безумието с ипотечните кредити в САЩ, но в мултинационален мащаб и партито не можеше да продължи безкрай.

Глобалната финансова криза, избухнала през 2008 г., обаче накара всички да си уредят сметките. В традиционно бедните части на Европа този процес доведе до политико-финансово разделение на страните от Маастрихтското споразумение.

След като инвеститорите схванаха, че няма пряка връзка между германското правителство и гръцкия дълг, ...

Публикувана на 08/02/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12364/evropa-pod-kontrola-na-germaniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване