08/02/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

КТ "Подкрепа" иска глобите на работници без договори да са за осигуровки

Глобата за санкциониране на работник без трудов договор да бъде обвързана с минималния осигурителен доход за съответния бранш, а средствата от нея да отиват в здравната и пенсионната система. Това предложи вчера ръководството на КТ „Подкрепа". Идеята им е продължение на намерението на социалния министър Тотю Младенов за въвеждане на санкция и за работниците без договори. Миналата седмица той лансира идеята за липсата на трудов договор да бъде глобяван и работникът, тъй като по думите му той е съучастник на своя работодател. Младенов допълни, че това е редно, като санкцията за служителя ще бъде по-малка. Сега глоба има само за работодателите, които наемат служители, без да сключват договор с тях, като тя е в размер от 1500 до 15 000 лева за всеки отделен случай.
„КТ „Подкрепа“ приема идеята на социалния министър Тотю Младенов работниците също да бъдат глобявани за работа без договор, но предлага парите от санкцията да отиват за осигуровки на наказания служител“, обясни лидерът на синдиката д-р Константин Тренчев. „Хората губят много, когато не се осигуряват, но го разбират твърде късно. Около два милиона души не плащат здравни осигуровки, но ползват медицинска помощ“, добави той.
Според синдикалистите трябва да се дискутира и използването на събраните глоби от работодатели, допуснали това нарушение. „Възможно е част от глобите също да се насочват към осигурителна система в полза на осигурителните права на работниците“, обясни вицепрезидентът Димитър Манолов.
От КТ „Подкрепа“ предлагат различни подходи за изчисляване на размера на глобата, като го обвързват както с минималния осигурителен праг за съответния бранш, така и с периода, през който работникът е бил без трудов договор. Според Манолов, ако този период не може да се изчисли, може да се вземе друга база, например 1 година. За да има пълни осигурителни права за санкционирания работник, то и част от глобата, наложена на работодателя, трябва да отива в осигурителните системи, смятат от конфедерацията. В момента тези глоби се събират от инспекцията по труда и се разпределят между инспекцията и държавния бюджет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване