08/02/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

НЕК изчаква руската страна да оттегли иска си за АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания очаква днес да стане ясно дали руската „Атомстройекспорт“ ще оттегли иска си за АЕЦ „Белене“. Това каза вчера шефът на дружеството Михаил Андонов. Той отново обяви, че ако компанията не преосмисли намеренията си за съдебно дело за 58 млн. евро пред арбитражния съд в Париж, то НЕК ще заведе контраиск за 61 млн. евро. Той ще бъде за неизплатено докрай старо оборудване, което бе закупено от „Атомстройекспорт“, а съдебният спор ще се гледа пред арбитражен съд в Женева. Руските претенции към НЕК са заради спиране на плащанията за дейностите по площадката на АЕЦ „Белене“.
В момента НЕК събира необходимата информация и до десетина дни можем да подадем нашия иск, коментира Андонов. Неофициално от „Атомстройекспорт“ още в понеделник обявиха, че нямат намерение да оттеглят иска си към българската компания. Според Андонов в момента руската компания също проверява заявеното от България като претенция по договора за старото оборудване и отговорът от руска страна се очаква да пристигне днес.
Според мен руснаците ще постъпят разумно и в интерес на двете страни ще направят това, което е необходимо. Очаквам искът от руска страна да бъде оттеглен, заяви Андонов.
Той не очаква „Атомстройекспорт“ да внесе допълнителни искове срещу НЕК. Като взаимни партньори е нормално двете страни първо да се опитат да се договорят. Ако и двете страни имат желание да работят по проекта „Белене“, то той няма да се провали, смята Андонов.
Той каза, че в НЕК са останали изненадани от действията на руската страна, защото до края на май преговорите за АЕЦ "Белене" са вървели добре.
До началото на ноември се очаква „Атомстройекспорт“ да вземе решение дали да участва в строежа на АЕЦ „Белене“, писа руският в. „Независимая газета“. Представител на компанията, пожелал анонимност, заяви пред вестника, че принципното решение по този въпрос може да бъде взето до четири месеца. Излизането от проекта е неизбежно, ако не бъде постигнат напредък в преговорите с българските партньори. Според изданието „Атомстройекспорт“ не желае да завежда нови искове, за да не се възприемат като натиск върху българските партньори. При песимистично развитие на преговорите руската компания не само ще заведе нови искове, но и ще излезе от проекта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване