08/02/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Нобелистът Пол Кругман: Сделката на Обама за дълга е катастрофа

в. Ню Йорк таймс

Пол Кругман на корицата на сп. “Нюзуик” със заглавие “Обама греши”

Върху сделката за вдигането на тавана на държавния дълг се работи. Ако мине, много анализатори ще обявят, че катастрофата е избегната, но те ще грешат (вече бе приета - б.р.).

Истината - предвид наличната информация - е, че самата сделка е катастрофа, при това не само за президента Обама и неговата партия. Споразумението ще навреди на и без друго отслабената икономика; то вероятно няма да облекчи дългосрочния проблем на Америка с дефицита, а ще го задълбочи, и най-важното: показвайки, че грубото изнудване дава резултати, при това без политически последици, сделката ще хлъзне Америка по наклонената плоскост към статута на бананова република.

Да започнем с икономиката. Понастоящем икономиката ни е дълбоко отслабена. Почти сигурно е, че това състояние ще се запази през цялата следваща година, а най-вероятно и през 2013 г., ако не и по-нататък.

Най-лошият ход при тези обстоятелства е да се орежат правителствените разходи, тъй като това ще отслаби икономиката още повече. Не обръщайте внимание на онези, които пеят песента за доверието, твърдейки, че строгите бюджетни мерки ще успокоят бизнеса и потребителите, карайки ги да харчат повече. Нещата не стоят така и това е факт, потвърден от множество изследвания в исторически план.

Всъщност, орязването на разходите докато икономиката е в спад не само няма да подобри съществено положението с бюджета, а и ще го влоши. От една страна, лихвите по федералните задължения сега са доста ниски, което значи, че съкращаването на разходи в момента няма да спомогне особено за намаляване на бъдещите разходи за покриване на лихвите. От друга страна, ако сега икономиката бъде отслабена, това ще засегне дългосрочните й перспективи, което на свой ред, ще намали бъдещите приходи. Така че онези, които днес настояват за съкращаване на разходите приличат на средновековните доктори, които лекували болните с кръвопускане и така ги разболявали още повече.

Сега да видим огласените параметри на сделката, която е равносилна на унизителна капитулация от страна на президента. Първо ще има и по-голямо съкращаване на разходите, без да се увеличават приходите. После експертна група ще отправи препоръки за по-нататъшно намаляване на дефицита и ако тези препоръки не се приемат, ще следва допълнително орязване на разходите.

Предполага се, че републиканците ще предложат следващия път да се направят отстъпки, тъй като сред засегнатите пера ще са и разходите за отбрана. Само че републиканците току-що показаха, че нямат нищо против страната им да изпадне във финансов колапс, ако не получат онова, което най-крайните членове на партията им желаят. Защо да очакваме следващия път да бъдат по-разумни?

Всъщност републиканците със сигурност ще бъдат насърчени от това, че Обама продължава да се огъва пред заплахите им. Той се предаде през декември миналата година, запазвайки всички данъчни съкращения от времето на Буш, предаде се през пролетта, когато те заплашиха да свалят правителството, а сега отстъпи много сериозно пред грубото изнудване около тавана на дълга. Може да съм единствен, но в това аз виждам определена тенденция.

Разполагаше ли президентът този път с алтернатива? Да.

На първо място той можеше и трябваше да поиска вдигане на тавана на дълга още през декември. Когато го запитаха защо не го е направил, той отговори, че бил сигурен, че републиканците ще действат отговорно. Твърде големи очаквания.

Дори сега правителството на Обама можеше да прибегне до законови маневри за заобикаляне на тавана на дълга, използвайки една от няколко опции. При обичайни обстоятелства, това би била крайна стъпка, но предвид случващото се на практика - а именно най-груб шантаж от страна на партия, която в крайна сметка контролира само едната камара на Конгреса - то би било напълно оправдано.

И накрая, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване