08/02/11 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Петте планети, потенциално годни за живот

Телескопът на НАСА „Кеплер“, който търси планети извън нашата Слънчева система, до момента е идентифицирал над 1200 екзопланети. Учените се надяват, че сред тях има поне няколко кандидата, които да отговарят на основните изисквания за поддържане на живот. Едно от най-важните условия е планетата да е с твърда повърхност. Нейната маса също е от значение, тъй като тя помага на астрофизиците да направят изводи от какво е направена планетата. За да може да поддържа живот, планетата трябва да има стабилна орбита около своята звезда, както и да се намира в зоната Голдилокс, където не е нито твърде горещо, нито твърде студено. Така на планетата ще има условия за наличието на вода в течно състояние. Някои фактори не могат да бъдат потвърдени от наличните данни за екзопланетите. Това са наличието на вода, химични съединения като амоняк, богата на азот атмосфера, магнитно поле, което да отблъсква слънчевата и космическата радиация. Някои планети обаче изглеждат обещаващи. „Дискавъри“ представя пет от тях:

Gliese 581d
Разположена само на 20 светлинни години от нас, Gliese 581d се намира във външните покрайнини на зоната Голдилокс и обикаля около червено джудже. Планетата вероятно е достатъчно топла и влажна, за да поддържа живот по подобен начин, както и на Земята. Вероятно има и плътна въглеродна атмосфера. Ако някога имаме нужда от нова Земя, Gliese 581d вероятно е най-добрият избор засега.

Gliese 581g
Когато за първи път беше забелязана и описана миналата година, Gliese 581g изглеждаше перфектният кандидат за планета, подобна на Земята. Тя се намира в същата звездна система като Gliese 581d, размерите й изглеждат подходящи, разположена е в обитаемата зона, далеч от своята звезда. Смяташе се, че масата й е около три пъти по-голяма от тази на Земята, поради което е възможно тя да има атмосфера. Последвалите изследвания обаче бяха разочароващи, тъй като учените вече не са сигурни дали Gliese 581g изобщо съществува.

GJ 1214b
Наречена „воден свят“ и разположена на едва 42 светлинни години от Земята, GJ 1214b обикаля около червено джудже, приблизително една пета по-малко от Слънцето. Онова, което прави планетата уникална, е, че тя изглежда е съставена предимно от вода, въпреки че масата й е 6,5 пъти по-голяма от тази на нашата планета и е 2,7 пъти по-широка, което я прави „супер Земя“. Планетата има парообразна атмосфера, съставена от плътни облаци от водород, в които би могъл да се зароди живот.

HD 209458b
Разположена на 150 светлинни години от Земята, HD 209458b е планета, на която има следи от водна пара в атмосферата. Освен това тя съдържа основните органични компоненти, които на Земята са благоприятствали за развитието на живота. Има обаче два фактора, поради които HD 209458b може и да не се окаже подходяща за живот – близостта й до нейната звезда, както и че няма твърда повърхност.

Kepler-10b
Ако тази планета се намираше малко по-далече от своята звезда, можеше да има отлични шансове да подслони живот. Kepler-10b беше първата, за която категорично бе доказано, че е скалиста планета през 2001 г. Тя дори беше наречена „липсващата връзка“ в изследванията на екзопланетите. На Kepler-10b обаче липсват някои от основните изисквания за потенциална обитаемост.


Като се има предвид броят на екзопланетите, които са били открити, както и огромният брой, които най-вероятно съществуват, някои астрофизици са убедени, че извънземен живот със сигурност съществува. Дори и само в нашата галактика може да има 50 милиарда други светове. Някои дори смятат, че ще открием извънземен живот до 2020 г. Други обаче предполагат, че такъв изобщо не съществува. Наскоро астрофизиците Давид Шпигел от Принстън и Едуин Търнър от Университета в Токио предположиха, че вероятно сме сами във Вселената. Те стигнаха до този извод на базата на тяхната интерпретация на уравнението на Дрейк – формула, предназначена да определи в широки граници възможността да съществува живот извън Земята. Според техния анализ само защото животът на Земята се е зародил рано и е оцелял, това не означава, че същият процес ще се появи естествено и необратимо и на друго място във Вселената. Откритието на извънземен живот, изглежда, е единственият начин да се разреши този дебат. Разбира се, освен ако те не ни открият първи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване