08/03/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

700 хиляди били фантомите в изборните списъци

Около 700 хиляди е броят на фантомите в избирателните списъци. Това заяви вчера пред агенция „Фокус” математикът и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов.
Със законодателно решение, за което според проф. Константинов вече е късно, ЦИК е можела да изчисти фантомите от списъците за предстоящите избори.
По думите му, е възможно моментално да се приложи френският модел, при който избирателните списъци се изготвят в края на годината преди изборите и в настоящата година могат да гласуват само хора, които в предишната година са се регистрирали като гласоподаватели. „Тези, които не са се регистрирали, не гласуват – просто и ясно”, обясни Константинов. Според него активната регистрация е единственият начин да се изчистят мъртвите души от списъците.
Според Михаил Константинов президентските избори са важни, защото „българският президент не е слаба фигура“.
„При бъдеща конституционна промяна, ако му се даде правото да инициира референдум или право на законодателна инициатива, той ще си стане една напълно стабилна и смислена фигура и ще има смисъл да се избира от народа”, смята експертът.
По думите му, и сега президентът е силен, защото контролира службите, защото получава секретна информация, защото назначава посланици, защото назначава шефове на силови структури.
Ако президентското вето се преодолява с някакъв вид квалифицирано мнозинство – не 2/3, а 3/5, например, тогава то ще е много съществено и няма да се приемат закони, които преди това не са били съгласувани с държавния глава, смята Константинов.
Той обяви още, че докато българинът не вижда смисъл в гласуването, той ще си продава гласа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване