08/03/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Варна и Пловдив са преситени с молове

Като започнем от столицата, това, което се случи с „Мол София“, показва, че смисленият продукт провокира интерес от страна на инвеститорите и той се реализира дори на малки пазари като нашия. При всички случаи има позитивни сигнали, които се оказват в подкрепа на това, че качественият продукт намира своя клиент. Това е втората транзакция в краткия шестгодишен период на проекта. Още от миналата година тенденцията за продажба на някои молове се очерта и беше ясно, че някои от тях няма да могат да се справят и да постигнат сериозна заетост, да се позиционират и да започнат да генерират сериозни парични потоци за инвеститорите. Такъв е случаят и във Варна и сега в Пловдив, където за съжаление не се стигна дори и до откриване. От известно време наблюдаваме и наситеността в различните градове, пречупена през призмата на покупателната способност на хората. И Варна, и Пловдив бяха в червената зона на пресищане още от края на миналата година. „Марково тепе“ беше в този район, предвид покупателната способност. Интересен град е Бургас, който все още не е достигнал своята точка на насищане. Поне не и преди откриването на „Галерия Бургас“, което предстои през 2012 г.
Интересът сега е насочен към започнатите вече проекти. Не са малко предвидените търговски площи, които ще излязат на пазара в следващите една до три години. София е свободна през следващите 2 години от подобни планове. Това ще даде глътка въздух на съществуващите вече молове и ще им позволи да се позиционират по-добре на пазара и да се борят за по-голям дял, преди да удари следващата трета вълна търговски центрове. Инвеститорите ще водят тиха борба и съревнованието ще бъде кой ще привлече нови марки и ще предложи нови концепции и по-добра заетост. Новите проекти се очакват в края на 2012 г., по-скоро 2013 г. Това са двете големи схеми - „Парадайз“ и „София ринг“, както и „България мол“, който е два пъти и половина по-малък като площ.
Изводът от съществуващите досега обекти е, че клиентите не търсят само пазаруване в търговските центрове. Те имат нужда от комуникация и социален живот. Затова има нужда от зони за развлечение за различните възрастови групи, които да прекарват повече време в моловете. Новите проекти се подготвят с различни концепции, които са и по-нетрадиционни от кинокомплексите и боулинг залите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване