08/03/11 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Внесоха Хосни Мубарак на легло в съдебната зала

Бившият египетски президент Хосни Мубарак отрече вчера обвиненията в корупция и заповеди за убийството на протестиращи египтяни, предаде Би Би Си. Това стана в първия ден на процеса срещу него в Кайро. Мубарак бе внесен на болнично легло в заградено с телени огради място в съдебната зала за голямо учудване на присъстващите. 83-годишният мъж е подсъдим заедно със синовете си (които също отричат обвиненията срещу тях), с бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал-Адли и с шест други официални лица.
Близо 3000 войници и полицаи бяха на разположение, за да поддържат реда в полицейската академия, където се проведе съдебното заседание. Първоначално бе предвидено то да бъде в конгресния център на Кайро, но властите го преместиха от съображения за сигурност. Около 600 души се бяха събрали да гледат процеса вътре и извън съдебната зала, а други милиони египтяни го следяха по телевизията. ИТАР-ТАСС предаде, че минимум 53 души са пострадали при сблъсъци между поддръжници и противници на бившия президент. Сблъсъците са избухнали рано сутринта вчера в района на полицейската академия.
Хосни Мубарак е обвинен в убийство на протестиращи (като в закона се предвиждат 15 години затвор или смъртна присъда), както и в злоупотреба с власт за придобиване на богатство (от 5 до 15 години). Синовете му Алаа и Гамал Мубарак са обвинени в злоупотреба с власт с цел обогатяване, а бившият вътрешен министър и шестимата висши служители - в конспирация и убийство на протестиращи.
До последния момент не се знаеше дали Хосни Мубарак ще се появи в съда, тъй като защитата му твърди, че той е сериозно болен. Но бившият президент бе вкаран в залата на легло и заедно с двамата си сина и другите подсъдими изслуша обвиненията, след което той, Алаа и Гамал Мубарак ги отрекоха. "Да, тук съм", каза бившият президент и повдигна леко ръката си, когато съдията го накара да се идентифицира. "Отричам напълно всички тези обвинения", заяви Хосни Мубарак.
Той бе докаран със самолет в Кайро от болница в пристанищния курорт Шарм ел Шейх, където е лекуван от април насам заради проблеми със сърцето. Бившият египетски лидер подаде оставка на 11 февруари след 18 дни на протести на площад „Тахрир“ в столицата Кайро, при които близо 850 души бяха убити.
По-късно вчера съдията отложи процеса срещу Мубарак за 15 август.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване