08/03/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Над 100 000 българи с невалидни лични карти

106 000 са българските граждани с невалидни лични карти в края на юли. Това съобщиха вчера от МВР. Месец по-рано, в края на юни, те са били 114 000. Освен че подлежат на глоби, гражданите, чийто документи за самоличност са с изтекъл срок, не могат да се възползват от услугите на административните институции и банките, уточниха от вътрешното ведомство.
Оттам съобщиха още, че е регистрирано ново повишение на заявленията, подавани от граждани за смяна на лични карти. Само през миналата седмица те са се увеличили с над 4400, като общо са регистрирани над 31 600 души.
„Анализът показва, че за да не бъде затруднено административното обслужване на гражданите през зимните месеци, за седмица би трябвало да се приемат 38 000 - 40 000 заявления", допълват от МВР и призовават гражданите да използват лятото, за да подменят документите си.
От 9 юли в събота работят само служителите на столичния сектор „Български документи за самоличност“ на бул. "Мария Луиза" №48, с работно време от 9.00 до 16.00 часа, като се приемат само заявления за обикновена услуга, припомниха от МВР. В рамките на един месец след изтичане на срока на валидност на личната карта би следвало да се издаде заявление за нова карта. Заявление за подмяна на лична карта може да са подаде и преди изтичане на срока на нейната валидност.
В тримесечен срок след изтичане срока на валидност на паспорт, той следва да бъде върнат. Не е задължително подаване на заявление за издаване на нов паспорт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване