08/03/11 23:17
(http://e-vestnik.bg/)

Новата BG мацка - кисела и начумерена

Плеймейтки гледат намръщено дори на официални церемонии. Точно на такива подражава средната млада българка от мола. Снимка: Булфото

Райка беше хрисима и срамежлива мома. Тръгне вечер на вода с бели менци, чистичко облечена, с възсукани бели ръкаве и навтикана с росно цвете. Пред техния вратник обикновено се събират по това време прекарале мъже да си приказват. Мине ли тя покрай тях, всякога ще им рече: “добро вечер” и ще климне с глава…
Т. Г. Влайков “Дядовата Славчова унука


О
станаха завинаги в миналото идилиите на Тодор Г. Влайков, няма я неговата Дядовата Славчова унука, дето усмихната и щастлива шета из двора, за радост на роднини, съселяни и дяда си. В мола и на улицата може да видите новата млада българка - кисела и начумерена. Изпитвам особена слабост към тази порода жени и не спирам да ги наблюдавам с любопитство. Понякога се питам какво толкоз неприятно се случило в живота им, та имат такива физиономии. Отговорът е  - нищо потресаващо, иначе нямаше да кръстосват магазините. Изражението им е резултат от дълги обществено-икономически натрупвания, ниско ниво на интелектуално състояние и натрапени от детството тъпи възпитателни принципи.
Изглежда мрачната мутра е наша народо-психологическа особеност и за мъжете и за жените. В спомените си руският писател Константин Паустовски разказва, как през младостта си в началото на XX век кръстосвал надлъж и нашир страната си. На някакъв пазар, близо до Одеса, имало сергия с двама винаги мрачно гледащи продавачи. Когато бъдещият писател попитал какви са тези кисели хора, отговорили му, че са двама български градинари, които търгуват с продукцията си.
Като се качи човек в самолет на българската авиокомпания “Бългерия ер”, веднага му правят впечатление намръщените стюардеси. Особено ако полетът е рано сутрин, те гледат толкова намусено, направо да ти замръзне кафето. А иначе някой ги е избирал да са хубавици. Хубави, ама гледат лошо без никаква видима причина.

Едно от нещата, които винаги правят впечатление при пътуване на Запад е, че обувките на хората винаги са чисти и че жените се усмихват. Първото е въпрос на градска среда, а второто - на възпитание, очевидно. Всички помним киселите продавачки и сервитьорки през т. нар. социализъм. Сега се опитват да обяснят това явление с липсата на пазарна икономика. Те били отчуждени от заниманието си поради уравновиловката и невъзможност да печелиш в централизираната соцдържава. Да, но същите особи  в някогашната ГДР и Чехия, където соцът беше не по-малко як, не бяха кисели, което пак показва една особена нагласа в нашия характер.

Жените поначало са по-добрата и по-ценната половина от човечеството и затова просташките изцепки и лошото възпитание правят по-силно неприятното впечатление. Този особен тип новопоявили се начумерени дами, не са точно от сферата на обслужването. Там дори, трябва да признаем, се срещат момичета мили и приветливи. Т. нар. кисели дами (в случая вместо “дами” по-подходяща е една широко разпространена в разговорния език дума, която ще спестя от уважение към читателите) могат да бъдат видени във висока концентрация най-често по моловете. Те са вечните клиентки на бутиците. Движат се обикновено по единично, но може да срещнете и в двойка. Добре са облечени, с някакви маркови дрешки с размерите на носна кърпа. Видът им говори за откровено подражание на измислените моделки, футболни и мутренски жени, с каквито са пълни медиите. Физиономиите им преливат във впечатляващ диапазон - от пълно безразличие, до откровено злобен и отблъскващ поглед. Той става още по-тежък ако погледнете към тях. Понякога се влачат за ръката на младеж с вталена ризка, подивял от отегчение, а дамата наблюдава с кисело изражение витрините. И най-важното - нищо не си говорят.

В мола има ...

Публикувана на 08/03/11 23:17 http://e-vestnik.bg/12371/novata-bg-matska-kisela-i-nachumerena/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване