08/03/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Норвегия след трагедията - съкрушена, но не и сломена

След взрива в Осло. Снимка: АФП/БТА

“С помощта на най-силните оръжия в света - свободата на словото и демокрацията - ние задаваме курса, по който ще поеме Норвегия след 22 юли 2011г.” Думите на Йенс Столтенберг, министър-председателя на Норвегия, намериха отзвук в сърцата на повечето негови съграждани, пред които той говори на бдение в Осло тази седмица.

Андерш Беринг Брейвик, 32-годишният норвежец и ислямофоб, призна, че е убил поне 76 души при бомбен атентат срещу правителствени сгради в столицата и масово убийство с автоматично оръжие на близкия остров Ютьоя, където млади членове на Норвежката работническа партия бяха на летен лагер.

Решимостта на норвежците да опазят обичаната от тях свобода, откритост и толерантност беше също толкова забележителна, колкото и скръбта им. В Осло 150 000 души държаха в ръцете си рози като масов израз на почит към паметта на загиналите. Този жест бе повторен на митинги надлъж и нашир из страната - от Свалбард, намиращ се на половината път към Северния полюс, до селата на южните брегове. “Безкрайно съм благодарен, че живея в страна, където в критичен момент хората излизат по улиците с цветя и свещи”, заяви Столтенберг.

Брейвик е в полицейския арест в строга изолация, без достъп до новини или интернет за следващите осем седмици. Въпреки че си призна за убийствата, той отрича да е извършил престъпление. Вероятно той ще бъде обвинен по силата на наскоро приета поправка за тероризма в наказателния кодекс, която предвижда присъда от 30 години лишаване от свобода. Има и други закони, съгласно които той би могъл да прекара в затвора остатъка от живота си. Норвежката полиция все пак трябва да отговори окончателно на особено важния въпрос дали той е действал сам или е имал съучастници.

Една от чертите на норвежката откритост - толерантността към различното - е сред причините, подтикнали Брейвик към масовото убийство. Норвежката работническа партия, политическата сила, която доминира норвежкия политически живот вече десетилетия наред, беше взета на мушка от него поради непоколебимата й подкрепа както на разнообразието, така и на толерантността. Младежкото движение на партията, което е организаторът на лагера на остров Ютьоя, стана привлекателна мишена за неговата изкривена идеология поради две причини: то е пламенен противник на расизма и мнозина от членовете му са от етническите малцинства в Норвегия.

“Нашата организация бе ударена в сърцето с убийството на новото младо поколение политици. Това не е само нападение срещу Норвежката работническа партия, но и срещу цяла Норвегия и нашата демокрация”, каза генералният секретар на партията Раймонд Йохансен. Гру Харлем Брунтланд, бивша дългогодишна министър-председателка, отправи принципно послание към младите членове на партията в деня на масовото убийство.

Тя е била конкретно избрана за мишена от Брейвик който я нарича убийца на нацията вместо майка на нацията , но за щастие напуска острова, преди той да пристигне. Доста по-късно Брунтланд разкри, че е говорила във въпросния ден с половин дузина младежи, които са й разказали за своите планове да се кандидатират за парламентарните избори през 2013г. Поне двама от тях, казва тя, са били сред жертвите.

Хладнокръвното прицелване в звездите на норвежкото политическо бъдеще шокира политиците от всички партии. Засега те са обединени във възмущението си, абстрахирайки се от обичайните си различия. Кампанията за местните избори на 12 септември трябваше да започне скоро, но партиите се съгласиха единодушно да отложат всички предизборни дебати до втората половина на август.

Едно нещо, което се откроява, е непоколебимостта на Норвегия да не допусне ужасяващите деяния на Брейвик да засегнат необикновения й начин на живот. Непринудеността в тази страна и нагласите за свободен достъп могат да изненадат чужденците, свикнали да живеят в по-стриктно контролирана среда. След атентатите полицията временно засили контрола по границите, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване