08/03/11 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Обама пак заговори за по-високи данъци

Барак Обама опита да намали щетите върху имиджа си и да успокои демократите, почувствали се предадени от сделката, която предвижда орязване на разходите с трилиони долари, съобщи в. „Гардиън“.
Минути след като Сенатът одобри споразумението Обама отново заговори за справедливо разпределение на бремето и за повишаване на данъците. В кратко изявление от Розовата градина президентът подчерта, че огромният дълг може да бъде намален само чрез комбинация от по-ниски разходи и по-високи данъци, особено за богатите лица и за големите корпорации като петролните гиганти, след което заговори за работните места и заплащането.
И все пак Обама може да реши, че данъчните промени са твърде рискови преди избори. Демократите го обвиниха, че се е поддал на манипулациите на републиканците, чийто лидер в Сената Мич Макконъл заяви, че партията му е победила. В статия за „Ню Йорк пост“ консерваторът Джон Подхорец писа: „Ако Обама загуби, ще си спомним 31 юли 2011 г., деня, в който прие съдбата си на президент с един мандат. Той показа качеството, общо за всички неуспешни лидери, а именно безсилието.“
Конгресът излиза във ваканция, а Обама се върна вчера на предизборната писта. Битката за дълга го принуди да отложи няколко кампании за набиране на средства, но в родния Чикаго ще е домакин на няколко събития. Според „Чикаго сън таймс“ тези събития ще струват до $35 800 за желаещите да присъстват.
Подновената идея за покачване на данъците ще възроди идеологическата битка след ваканцията. Двупартийна комисия ще оценява в кои сфери ще се съкращават разходи и в края на ноември трябва да докладва.
Гласоподавателите са разочаровани и от президента, и от двете партии. Според проучване само 17% смятат, че политиците са се държали като отговорни възрастни, докато за 77% са били разглезени деца. Популярността на Обама се срина с 5% в последните дни до около 45%, а в края на седмицата и до 40%. Доверието към всички е паднало, но Обама влиза в изборна година с одобрение от само 40% - опасна зона, където може да се задържи заради икономиката. Рейтингът му скочи през май след убийството на Осама бин Ладен, но още през юни се срина. Дълговият спор все пак предложи стратегия, в която републиканците ще са екстремисти, играещи по свирката на „Чаеното парти“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване