08/03/11 14:44
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Николай Овчаров откри погребение на млада жена на Перперикон

Почти месец продължават редовните проучвания на скалния град Перперикон за сезон 2011 година. Не закъсняват и първите уникални находки. На Акропола на Перперикон се проучва некропол от 10-12-и век, чиито гробове са изсечени в скалите. Най-интересната и трогателна находка е погребение на млада жена, държаща в ръцете си невръстно дете на възраст около година. Подобни погребения са изключително редки. Сходно бе открито от екипa на професор Николай Овчаров преди няколко години в некрополa край село Нисово, Русенско. Там то се датира от края на 18-и и началото на 19-и век и е свързано с голяма чумна епидемия, покосила населението в този край. Не е изключено и ,,мадоната’’ от Перперикон да е била погребана с детето си в резултат на някаква тежка епидемия. Така или иначе подобни погребения на майки с деца явно са били някакви отчаяни молитви на обезверените от ужасните епидемии средновековни хора.
Друга интересна находка на Перперикон е напълно запазен склад с делви от 4-5-и век, който бе разкрит до южната крепостна стена на Акропола. Той се намира в близост до масивна антична сграда, която предстои да бъде разкрита през следващите дни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване