08/03/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Решават за руския иск за АЕЦ "Белене" до 12 август

До 12 август ще продължат преговорите между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ) за заведения иск срещу българското дружество. Това каза вчера енергийният министър Трайчо Трайков след заседанието на Министерски съвет. Той обясни, че от АСЕ са изпратили писмо до НЕК с покана двете страни да преговарят заради съдебния иск. Руската компания настоява да получи 58 млн. евро за свършени дейности на площадка „Белене“. Българската страна пък настоява АСЕ да й изплати 61 млн. евро заради неплатено докрай старо оборудване за АЕЦ-а.
Българският иск все още се подготвя, но това отнема технологично време, коментира Трайков. Той обясни, че страната ни няма да внася контраиск, а ще търси по съдебен ред средства, които НЕК има да взима. По-рано пред БНТ Трайков заяви, че при преговорите за АЕЦ „Белене“ е възможно да се стигне до момент, в който „да пуснем булдозера, да разчистим площадката и да почнем да строим наново“. Той отново поиска руската страна да даде структурирана информация за проекта. В момента основните шансове за финансиране на втора атомна са свързани с руски кредит, обясни още Трайков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване