08/03/11 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Саркози се провали с ромите, а ние?

Политиката на френския президент Никола Саркози спрямо ромите се провали, написа „Индипендънт“. Никой не оспорва това, а и както правилно се отбелязва - самият Саркози не е очаквал друго.
Франция е почти в предизборна ситуация – изборите за президент са идната пролет и огънят, на който е подложен сегашният държавен глава, който вероятно ще поиска още един мандат, е обясним. Но защо той да носи цялата вина за това, че качи на самолета с еднопосочен билет няколко хиляди румънци и стотина българи с по 300 евро в джоба, а те се върнали. В България „изгонените“ станаха за кратко медийни звезди, репортери ги интервюираха, когато пристигнаха с дисагите на летище София. И на следващия ден ги забравиха. Както и цялата държава. Сега от британски вестник разбираме, че те са се върнали обратно на френска земя, знаейки, че там не ги чакат с добре дошли, а мизерните им бунгала са опожарени и сринати по нареждане на френската полиция. Не е ли по-коректно България и съответно Румъния да си поделят с Франция вината за провала на цялата операция? Никой не разбра какво направиха с тези 300 евро в джоба нещастните ни сънародници и за колко часа ги похарчиха на родна земя. В провинцията, откъдето бяха повечето, работа за тях няма. Разбираемо е, че ще поемат отново към страна, където поне няма да гладуват.
За една година, освен една оспорвана инициатива на Столична община за построяване на стотина жилища (с пари от Брюксел, разбира се), за друг проект за ромите в България не се говори. След като мине август и започне истинската предизборна кампания у нас, вероятно ще се изсипят обещания с цел спечелване на този важен електорат. И най-вероятно обещанията ще си останат голи, както досега.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване