08/04/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

CEBR: Италия ще фалира, а на Испания може "да й се размине"

Тежко задлъжнялата Италия вероятно ще фалира, но на Испания може да й се размине, посочва британският Център за икономически и бизнес изследвания (CEBR), цитиран от Би Би Си. Анализаторите представят „добър“ и „лош“ икономически сценарий за двете страни, изпитващи затруднения с финансирането на задълженията си. Според CEBR, Италия няма да избегне фалит, освен ако икономиката й не се ускори чувствително, което е изключително слабо вероятен сценарий. Въпреки това “съществува реален шанс Испания да избегне фалита“, се казва в изследването. Италия има стегнат бюджет и е поела ангажимент да елиминира дефицита си до 2014 г., но икономиката й се нуждае от чувствително ускоряване. Условията в Испания обаче са по-добри, тъй като испанският дълг е много по-нисък. Дори при „лош“ сценарий дълговото съотношение на Мадрид няма да надхвърли 75% от БВП.
В сряда италианският премиер Силвио Берлускони направи обръщение пред италианския парламент, в което подчерта, че икономиката на страната е „силна“, а италианските банки са „платежоспособни“. Той обясни, че страната има "план за незабавни действия" за стимулиране на растежа. Изказването на премиера не успя да успокои пазарите и Миланската фондова борса вчера отново се оцвети в червено, след като при откриването отчете стабилно повишение, приобщавайки се към възходящата тенденция на европейските пазари, предаде АФП. В късната търговия индекс FSTE Mib на Миланската фондова борса спадна с 0,33 на сто до 16 950 пункта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване