08/04/11 17:13
(http://www.klassa.bg/)

Без административна реформа нищо няма да се оправи

Честно казано, не одобрявам решението на правителството един държавен чиновник отново да може да участва в два и повече директорски борда. Имам притеснения, че така пак ще се стигне до познати практики от миналото, когато един и същи човек беше в много бордове. Това положение беше критикувано, а и отречено, защото нямаше полза за държавата, но пък гарантирано правеше лошо впечатление.
Тази модел на присъствие в много бордове не е добър, включително и защото противоречи на здравия разум. Един човек се специализира и това му дава възможност да постига напредък и да се реализира на едно, а не на няколко места едновременно.
Не съзирам логика в това правителството да се оплаква от липса на мотивация или от трудности при намирането на хора за директорските бордове. Проблемът е другаде и се нарича липса на административна реформа. Въпреки прокламираните съкращения в администрацията все още има страшно много хора, които заради числеността си са ниско платени. Докато не се обърне пирамидата – т.е. не се направят необходимите, включително и болезнени действия за създаването на модерна, малобройна и достатъчно добра администрация, ще има проблеми като този и други подобни.
Има и нещо друго, което трябва да се вижда и казва. Представителите на държавата в тези бордове – поне от това, което излиза в публичното пространство, сякаш не защитават достатъчно добре нейните интереси или по-скоро интересите на българските граждани. Ето, тези дни бе припомнено, че държавата има златна акция в „Лукойл“, но министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков казва: Ще свикаме Надзорния съвет, за да разберем какво се случва.
В този и други случаи държавата се оказва тотално неинформирана. Тогава какъв е смисълът от присъствието на представители на изпълнителната власт в съответните бордове? Ние от СДС сме имали повод да казваме и друг път – тези представители на държавата с действия трябва да защитават интересите на гражданите.
А иначе подобни решения са взимани от редица правителства, предимно леви, и никога не са постигали прокламирания резултат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване