08/04/11 17:15
(http://www.klassa.bg/)

Валутните войни навлизат в нова фаза

Само преди осем месеца бразилският финансов министър Гидо Мантега обяви „примирие“ в конкурентното валутно обезценяване. Днес мерките на японци и швейцарци за девалвиране съответно на йената и франка говорят за възобновяване на напрежението във валутните пазари, докато западащата американска икономика смъква долара.
Япония продаде йени, което доведе до спад от 3,1% на паричната единица спрямо долара след покачване от 5% миналия месец. „Продължаващите едностранни инициативи“ ще накърнят възстановяването от земетресението през март, смята финансовият министър Йошихико Нода. Швейцарската национална банка смъкна лихвата си, за да овладее франка след поскъпването му в размер на 36% за последните 12 месеца.
Европейската криза с държавните дългове и борбата между републиканците и президента Барак Обама за бюджета и лимита на заемните средства в САЩ тласнаха инвеститорите към предполагаемата сигурност на йената и франка. Рискът от връщане на САЩ към рецесия, принуждаващ Федералния резерв да предприеме ново облекчаване на паричната политика, задълбочи слабостта на долара. Падането на зелената валута миналата година накара десетте най-големи икономики в Азия да повлияят върху собствените си обменни курсове, за да подпомогнат износителите и растежа.
„Навлизаме в нова фаза на валутните войни, в която не само нововъзникващите пазари реагират на слабия долар, казва Кaлъм Хендерсън от Standard Chartered Plc в Сингапур. Очаквайте много по-сериозна интервенция в бъдеще и ново открито недоволство от поведението на долара.“
Американската икономика показва признаци на забавяне, смятат пет от всеки девет икономисти в академичния панел, който обявява официално началото и края на рецесиите в страната. Мартин Фелдстейн, професор по икономика в Харвардския университет и член на специализираната комисия към Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, казва, че вероятността от нова рецесия е петдесет на петдесет.
Официалният доклад за безработицата ще покаже задържане на равнището от 9,2% през юли, сочи усреднената прогноза в проучване на „Блумбърг“, което е покачване спрямо регистрираните през март 8,8%. Икономистите от Barclays Capital посочват „нарасналите спекулации за QE3“ преди срещата на Фед на 9 август, визирайки трета фаза на програмата за количествено улеснение, при която централната банка купува активи.
Сред 16-те основни валути швейцарският франк, новозеландският долар, йената, бразилският реал и сингапурският долар са с най-голямо покачване спрямо американската валута през последните три месеца по данни на „Блумбърг“. Еврото падна с над 3%.

Край на примирието

Бразилският финансов министър Мантега заяви на 30 ноември, че паричната единица на страната се търгува на прилично равнище, след като задълбочаващата се дългова криза в Европа доведе до „временно примирие“ в глобалната валутна война. Оттогава реалът поскъпна с около 10% спрямо долара и миналия месец Мантега заяви, че т. нар. военни действия все още са в ход.
Бразилия купува долари, за да намали печалбите в бразилски реали и въведе правила, целящи да сложат край на залозите върху слабия долар. На 2 август южноамериканската държава съобщи, че ще осигури $16 млрд. от данъчни облекчения и ще затегне търговските бариери, за да защити производителите, които пострадаха от поскъпването на валутата, увеличило вноса от Китай.
Финансовите лидери на страните от Латинска Америка ще се съберат този месец, за да обсъдят евентуални начини за защита на валутите и икономиките си от сътресенията в САЩ и Европа.
Bank of Japan разшири фонда си за покупка на активи, който включва държавни облигации, инвестиционни тръстове за имоти и корпоративен дълг, от 10 трлн. на 15 трлн. йени. Банката увеличи и средствата по програмата за насърчаване на банковото кредитиране с 5 трлн. йени до 35 трлн. йени.
Финансовият министър на Нова Зеландия Бил Инглиш заяви, че правителството не може да направи много, за да промени обменния курс, след като новозеландският долар поскъпна до 88,43 щатски цента на 1 август, което е най-високата му стойност, откакто през 1985 г. бе премахнат контролът върху обменните курсове. Новозеландската централна банка не пожела да коментира дали валутната интервенция на Япония е повлияла върху валутните решения на Резервната банка на Нова Зеландия.
Централната банка трябва сериозно да обмисли дали да предприеме интервенция, ако новозеландският долар остане толкова скъп през „следващите седмици“, докато цените на износните стоки падат, предупреди Роджър Кер, собственик на Asia-Pacific Risk Management.
Валутните печалби може би означават, че централните банки в държави като Нова Зеландия, Канада и Австралия ще затегнат паричната си политика по-бавно от очакваното, заяви Сю Трин от Royal Bank of Canada в Хонконг.

Ефект върху лихвите

„Ефектът върху лихвените проценти се вижда в по-дългото отлагане и забавяне на планираните увеличения на лихвите, а не в откритите интервенции за понижаване стойността на съответните валути, заяви Трин. Bank of Canada забави програмата си за затягане на финансите, Резервната банка на Австралия удължи паузата в цикъла на затягане и се появиха въпросителни около агресивността на мерките, предприети от Резервната банка на Нова Зеландия.“
Правителството на Южна Корея разглежда „всички възможности“ за спиране на паричните притоци, заяви финансовият министър Бак Джае Ван, като добави, че „следи внимателно“ ситуацията, но отказа да коментира ефекта от японските интервенции.
Филипините са готови да наложат контрол, за да ограничат волатилността на песото, след като валутата поскъпна до тригодишно рекордно ниво тази седмица, заяви в електронно писмо управителят на централната банка Амандо Тетангко. Банката „няма да се противопостави на основната валутна тенденция, но няма да се поколебае да използва определени инструменти, включително разумни ограничения върху определени банкови транзакции“, подчерта той.
Хендерсън от Standard Chartered подчерта, че Япония и Швейцария са членове на Г-10. Очевидна е промяната спрямо 2000 г., когато държавите от Г-10, с изключение на Япония, не се месеха на пазарите. „Валутните войни ще продължат да бушуват и да се влошават.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване