08/04/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов пусна промените в социалния кодекс

Президентът Георги Първанов не се възползва от правото си да наложи вето върху промените в Кодекса за социално осигуряване и подписа указ за обнародването им. Независимо от това държавният глава остро разкритикува документа, който бе приет от Народното събрание на 26 юли 2011 г.
Според Първанов обаче връщането на закона за ново обсъждане от народните представители, които до края на месец август са във ваканция, ще засегне интересите и очакванията на някои категории граждани, съобщиха вчера от прессекретариата на президента.
На първо място, ще пострадат вдовците и вдовиците, които очакват от началото на септември да получат увеличение от 20 на 26.5 на сто добавки от пенсията на починалия си съпруг или съпруга, пише в мотивите си Георги Първанов.
На второ място ще бъдат засегнати майките, които неправомерно са получили обезщетения за отглеждане на дете, защото с приетия закон им се опрощават дължимите и възстановяват вече платените лихви.
Именно поради тези причини държавният глава не се възползва от правото си да наложи отлагателно вето, въпреки че приетите промени не само не отговарят на обществените очаквания, но е възможно да предизвикат „значимо обществено недоволство сред пенсионерите“.
Президентът Георги Първанов счита, че с този закон не се помага на нуждаещите се от социална закрила пенсионери, майки, болни, работещи в тежки условия на труд и други категории лица, а само на част от тях.
„Вече две години пенсиите не са увеличавани и индексирани и поради инфлацията те реално намаляват. Така, вместо адекватна грижа и закрила от държавата, пенсионерите са принудени да плащат допълнително високата цена на кризата и неспособността на управляващите да се справят с нея“, пише в мотивите на държавния глава.
Първанов многократно е заявявал, че категорично не приема политиката на управляващите да не прилагат от началото на техния мандат действието на разпоредбата на осигурителния кодекс, която предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно по т. нар. швейцарско правило - с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на инфлацията през предходната календарна година.
„Вместо това, сега предизборно се увеличават доходите само на една част от пенсионерите - на вдовците и вдовиците“, констатира Първанов.
Държавният глава смята също така, че с приетите мерки в социалния кодекс „не може да се разреши създаденият през последните две години нормативен хаос с т.нар. неправомерно получени обезщетения за гледане на деца, настанени в детски заведения, и не може да се преодолее напрежението, което се създаде сред майките“. Нещо повече, според президента с приетите разпоредби проблемът ще се задълбочи, защото очакванията на потърпевшите майки са да се опростят не само лихвите, а и главницата. От друга страна, това решение противопоставя майките на други социални групи, които също са получили неправомерно пенсии, болнични, обезщетения за безработица и др.
В заключение президентът подчертава, че решението за обнародване на промените в осигурителния кодекс в този му вид, въпреки многобройните несъвършенства и оспорими разпоредби, е „един необходим компромис“.
От ГЕРБ категорично не сме съгласни с позицията на Георги Първанов по отношение на промените в Кодекса за социално осигуряване. Това каза пред „Фокус” Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по труда и социалната политика.
„Ние разбираме финансовите нужди на българските пенсионери, но за разлика от президента Първанов, мислим и за финансовата стабилност на държавата“, каза още Ангелова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване